Guacamole - Vitlök

- 2-3 avokados
- 1 stor vitlöksklyfta
- Örtsalt
- 1 pressad citron
- 1 finhackad tomat
- 1 liten finhackad rödlök

Vitlök
Allium sativum
Vitlök har använts som krydda, livsmedel och medicin i otaliga kulturer under tusentals år. Vitlöken användes i Egypten mot cirkulationsrubbningar, huvudvärk, tumörer, infektioner och mask.
I orienten har vitlök använts för att behandla hudsjukdomar, tuberkulos, blindtarmsinflammation m.m. Under det tidiga 1800-talet blandades man vitlök i vin i Frankrike som skydd mot farsoter.
Idag har vi lärt oss att vitlök förebygger plack i blodkärlen, förbättrar blodtrycket, minskar mängden farligt kolesterol, förebygger förkylning och hosta samt har effekt vid bronkit och astma.
Vitlök innehåller ämnen med antioxiderande egenskaper.
Vitlök mot bakterier, virus och svampar
1858 visade Louis Pasteur att vitlök har antibakteriella egenskaper. Under första och andra världskriget behandlade man sår med vitlök som skydd mot röta.
Försök i provrör och på djur har visat att vitlök är verksamt mot flera typer av bakterier, virus, svampinfektioner och inälvsparasiter. Man tror att vitlök kan hjälpa till att understödja immunförsvaret och förebygga infektioner i människor.
Vitlök kan normalt kombineras med vanlig antiobiotika. Vitlök innehåller ämnen som understödjer de nyttiga bakterierna i kroppen som skadas av antibiotika. Vidare kan vitlök understödja den effekt mot infektionen som antibiotikan har genom att själv motverka bakterierna.
Vitlök och viktminskning
Färsk vitlök höjer fettförbränningen genom att kroppstemperaturen ökar. Färsk vitlök hjälper till att regulera blodsockret vilket gör att suget efter socker kan minska.
Kroppstemperaturen höjs vid låga doser medan reguleringen av blodsockret kan kräva högre doser.
Vitlök och hjärt- och kärlsjukdomar
Vitlök förebygger blodproppar, ökar andelen bra kolesterol och sänker andelen dåligt kolesterol och kan medverka till ett lägre blodtryck.
Effekten på blodtrycket och kolesterolvärdet är relativt låg och behöver kompletteras med en god kost i övrigt.
Vitlök stärker immunförsvaret
Vitlök stärker immunförsvaret. Detta sker bl.a. genom att vitlöken är probiotisk och prebiotisk. Att vitlök är prebiotisk innebär att den innehåller näringsämnen som de nyttiga bakterierna i kroppen behöver och att den är probiotisk innebär att vitlök bär med sig nya nyttiga bakterier in i kroppen.
Vitlök stärker immunförsvaret också genom att stimulera macrofager och T-celler att angripa bakterier och virusinfektion.
Vid sänkt motståndskraft mot infektioner är en vitlökskur ett bra val som en del av återhämtningen.
Vitlök mot tarmparasiter
Vitlök har traditionellt använts mot alla typer av tarmparasiter. Studier understödjer detta och har visat att rå vitlök har effekt mot Ascaris lumbricoides.
Generellt vid konstaterade tarmparasiter är moderna mediciner överlägset mer effektiva än kända naturliga alternativ. Effekten är fortfarande intressant i samband med perioder där man lägger mer energi på att generellt rena kroppen från gifter och sjukdomsalstrare, inte minst genom att vitlök har en viss effekt mot så många olika sjukdomsalstrare.
Vitlök vid sårvård
Vitlöksaft är ett effektivt antiseptikum på alla typer av sår. Vitlök kan ge en effektiv mot sårbakterier och svamp. Vitlök kan verka irriterande på huden och läs därför varningen längre ned.
Vitlök i olja kan felaktigt tillrätt och förvarat ge upphov till botulism.
Vitlök mot eksem
Den eteriska oljan eller färsk vitlök utblandad med olivolja tar bort klådan från och kan medverka till att läka ut eksem.
Notera varningen för irritation längre ned. Vidare kan vitlök och andra livsmedel i olja felaktigt tillrätt och förvarat orsaka botulism.
Tungmetaller
Svavelföreningarna i vitlök hjälper till att föra ut tungmetaller från kroppen. Detta kan ha effekt på kvicksilver men har ingen effekt på bly.
Vitlök förebygger cancer
Flera studier har pekat på att en kost rik på vitlök och annan lök kan förebygga vissa cancersjukdomar. Detta gäller särskilt cancersjukdomar i tarmarna.
Dosering
Magen tolererar inte gärna höga doser av vitlök men kan vänja sig. En kur börjar därför typiskt på en liten dos av 1 - 3 klyftor per dag.
Efter detta har kroppen vants sig vilket bl.a. gör att du inte luktar alls lika mycket längre. Kan nivåerna av vitlök gradvis höjas. Höjning av dosen kan innebära att du börjar lukta vitlök igen. Lukten minskas om man äter mycket gröna grönsaker och gröna kryddor.
Används vitlök för att föra ut tungmetaller måste vitlök kompletteras med en kost rik på mineraler. Orsaken är att kroppen hellre har tungmetaller i kroppen än inga metaller alls. Det behöver med andra ord finnas andra metaller tillgängliga för att kvicksilvret ska föras ut.
Vill du stärka upp motståndskraften mot infektioner under en utsatt period men där din kropp är i god form räcker tre vitlöksklyftor per dag. Är din motståndskraft nedsatt vill du upp till sex klyftor eller mer per dag. Vid en kur mot infektioner kan man behöva äta betydligt mer vitlök.
Varningar, Säkerhet och Interaktion
Vitlök är inte giftigt men höga doser kan vara ansträngande för magen. Kurer behöver därför starta i små doser.
Färsk vitlök på huden kan orsaka kraftig irritation. Färsk vitlök ska aldrig läggas direkt på huden eller på sår.
Vitlök kan sänka blodsockerhalten och kan därför samverka med diabetes mediciner med motsvarande verkan. Vitlök kan kombineras med dessa för att möjliggöra en lägre dosering men blodsockerhalten måste följas. Resultatet kan annars bli för lågt blodsocker.
Mediciner som ökar blodningsbenägenheten kan förstärkas av vitlök som har motsvarande effekt. Detta gäller bl.a magnecyl och warfarin.
Vitlök kan påverka vissa mediciner mot HIV på sådant sätt att blodnivåerna av medicinerna minskar.
Hundar och katter saknar enzym som vi har. Detta innebär att svavelföreningarna i vitlök kan vara farliga för dessa djur.
Aktiva ämnen och Farmakodynamik
Färsk vitlök är rik på ett flertal vitaminer och mineraler...
- Kalcium.
- Folat.
- Järn.
- Magnesium.
- Mangan.
- Fosfor.
- Kalium.
- Selen.
- Zink.
- B1-vitamin.
- B2-vitamin.
- Niacin.
- C-vitamin.
I vitlök finns högvärdiga näringsämnen och komplexa föreningar som bidrar till dess positiva effekt på hälsan. Ett stort antal ämnen har identifierats i vitlök. Ämnen Alliin är en svavelförening som är luktlös. Ämnet omvandlas i kontakt med luft till allicin som tros stå för en del av vitlökens effekt på hälsan. Allicin ger förövrigt vitlöken dess lukt.
Ett långt fler antal andra ämnen bidrar till effekten av vitlök. Över 50 olika svavelföreningar finns. Mer än 100 troligen aktiva ämnen finns. Exempel är citral, terpener terpenalkoholer (geraniol och linalol) m.m.