Denna blogg skall handla mest om Raw food, raw food recept, raw food tips, hälsotips, foton, bilder, häst, hund, fest, livet, dagbok med mera av
Lena Suschinski, Hedemora, Södra Dalarna.
"RawLena"
Lite mera lagad mat
Här kokade jag upp lite vatten, frysta spenattärningar, en smörklick, olivolja, örtsalt, kryddan SNABBIS och tomatbitar. Som en spenatsoppa. Sververade det tillsammans med kokt vitkål i havssalt, samt frysta, tinade under kallt rinnande vatten i en sil 5 min räkor med skal. Simpelt och rätt gott faktiskt!
Ekologiska kryddan "SNABBIS" innehåller svartpeppar, korinader, bellpeppar, timjan, rosépappar, spiskummin och salvia. www.angagard.com
Hej hopp!
Har nu ätit lagad mat i kanske en vecka och längtar efter raw food igen. Många fördelar med raw fooden och hälsan hur man mår. Har blivit mer julmat, smörgåstårta, smörgås, kaffe, choklad och en del lagad mat. Försöker dock då jag lagar mat själv att göra lite mer av den nyttigare varianten. När jag äter laga mat känner jag flera försämringar med kroppen motän raw food. Ont i fingrar, stel, högre blodtryck, tyngre i huvudet/kroppen, lite vätskebrist i ögonen, lite sämre knän och ovilligare till att göra saker kanske lite mera deprimerad typ. Men jag tror också det är bra med lite B12 vitamin och D-vitamin så jag är lite av en blandätare, periodare. När man äter mer raw food då: gladare och piggare mm. Har när jag ätit raw food inte haft ont i knäna även fast jag har mycket övervikt och joggat långa sträckor på hård väg. Så ät mera mat med vätska i om du har ont i knäna eller ont i kroppen.
Här kokt brysselkål, snabbstekta tomatbitar, kokt vitkål, kokta spagettipumpa/butternutsquasch, machesallad, stekt ägg och stekta morotsbiffar. Jag rensar frysen och kylen lite så här innan jul nu då det är dåligt med pengar kvar innan lön. Har använt mycket mera denna månad än lönen och tagit av besparingar.
Först har jag över natten blötlagt mandel, pumpafrön, katrinplommon och bovete i olika skålar. Tog fram frysta hallon att tina. Sedan på morgonen har jag gjort mjölk genom att mixat vatten, mandel, pumpafrön, katrinplommon och havssalt. Sedan silat det. Sedan har jag tagit "mjölken" och mixat med tinade hallon och de blötlagda och sköjda bovetekornen.
Konstiga grejer igen då. Jag har provat mig på att göra rejuvelac. Ann Wigmore förutspråkade för det och kallade det föryngringsdryck. Ser det aptitligt ut? Jag tror jag kommer låta det stå att jäsa längre nästa gång och bli ännu lite syrligare. Först har jag blötlagt vete över en natt. Sedan groddat kanske två dygn. Sedan haft på lite honung och vatten och stått i 3 dygn. Man kan även starta jäsningen genom att lägga i något russin istället för honung. Kenth sa man kan låta det stå 5 dagar. Då tar det en vecka att göra i ordning rejuvelac med blötlggning, groddning och stå i vattnet. Nu har jag sköljt säden och fyllt på med vatten ännu en gång och tänker låta det stå lite längre denna gång... Man kan ha i lite pressad rödbeta så ser det ut som champange.
Rejuvelac
Här silar jag bort säden.
Rejuvelac i glaset till vänster. I lilla glaset i mitten rejuvelac. I lilla glaset till höger vanligt kranvatten. Verkar som att rejuvelacen är mycket surare då jag gör pH-test på rejuvelacen och vattnet. pH-stickan blir gul och sur på rejuvelacen. Men jag vill ha det ännu syrligare nästa gång.
Här äter jag raw mandel- och pumpakärnemjölk med blåbärstorkade kex från torkugnen. Tidigare recept. Torkade kokoschips.
MJÖLK
Faktiskt har jag börjat göra rätt mycket frö- och nötmjölkar på sistone till frukosten. Man står sig bra på det. Se bilder nedan. Jag blötlägger frön, nötter och torkad frukt över natten sedan mixar jag min mjölk. Jag kan göra det vanligtvis av 2 av följande ingredienser: solrosfrön, mandlar, pumpafrökärnor, sesamfrön eller skalade hampafrön mm. Sedan mixar jag och silar på morgonen. Går fort. Ungefär enligt nedan:
1 dl blötlagda mandlar
1 dl blötlagda pumpafrön eller solrosfrön
5 blötlagda aprikoser (bruna ej svavlade) från Hälsokost i sitt blötläggningsvatten ca 2 dl
2-3 dl vatten
Lite lite havssalt
Eventuellt kanel (eller vanilj, ingefära, nejlika eller dylikt)
Häll bort vattnet från nötterna och fröna och skölj. Mixa ovanstående även torkade fruktens blötläggningsvatten. Sila i sil.
Sedan kan man äta med blötlagda och sköljda hela bovetekärnor, blötlagda psylliumfrön, blötlagda chiafrön, bär eller frukt. Kanske torkad granola från torkugnen.
Här förbereder jag blötläggning på kvällen före innan då jag går och lägger mig. Här är det mandlar/pumpafrön till frukostmjölk. Aprikoser till frukostmjölk. Chiafrön till"müsli". Bovete till "müsli". Samt hela vetekorn till rejuvelac. Sedan kan man ta fram frysta bär på kvällen innan och ställa på diskbänken i ett djupt fat.
Ser här ut som mjölk, kanel, bovete, chiafrön...
Granatäppelkärnor är ju mumsigt och känns fräscht.
Här har jag mixat med bär i mjölken men man kan ju även äta hela bär med mjölken.
Mmmm så gott med hallon, blåbär och raw mjölk.
Raw mjölken gjord av kanel, aprikos, mandel, pumpafrön, havssalt.
När jag äter lunch går det jättesnabbt bara ta lite mörkgrön sallad, surkål, avokado mm grönsaker, ha på lite olja och örtsalt. Dessa mandlar är blötlagda en natt och torkade en dag. Sedan håller de sig ett tag så man behöver ju inte göra nytt varje dag. Man blir förvånad att det är så mättande samt att man står sig så länge på det!
Tallriken har jag köpt från Fyrklövern. Genom åren ända sedan 1997 har jag spart på olika porslin från Fyrklövern. Har flera olika varianter därifrån.
Här en annan typ av sallad, kan man säga. Raw pasta med sås! Zucchininudlar med sås. Såsen kan bestå av blötlagda soltorkade tomater, röda tomater, röda paprikor, olivolja, paprikapulver, chilipulver, basilika, gröna örter och lite örtsalt. Det går väldigt fort att göra och det är gott!
Dessa stora oliver var väldigt goda.
Tallriken är en jultallrik som jag köpt från Fyrklövern. Det är en ny variant från i år och serien heter "Åsa".
En söt liten julblomma som jag gav min mamma. Den kostade 59 kr på ICA Maxi i Borlänge. Grå kopp-kruka och grått fat. Det röda hjärtfatet ingick inte. Men det köpte jag också på ICA Maxi.
Raw food middag/knytis i Lindsberg utanför Falun måndag 121203
Kinakål
Mungbönegroddar
Gurka
Solrosfrögroddar
Röda linsgroddar
Coamopolitansallad
Kinasallad
Alfaalfa groddar
Pumpa butternut
Annas mumsiga bitar
Hasselnöts chokladkaka
2 cups hasselnötter
1 cup dadlar
3/4 cup kakao
1/2 cup lönnsirap
1 avocado
Mixa hasselnötter, dadlar halva delen sirap och kakao. Bred ut på papper och kavla ca 1 cm tjock, skär fyrkanter. Mixa resterande kakao sirap och avocadon. Varva 2 lager, toppa med hasselnötter & ev hallon.
Bär till "Ris a´la maltan"
Äppelmustglögg
Ris a´ la Malta med bär till
Av bovete, cashewgrädde och apelsiner
Rejuvelac
Föryngringsdryck rejuvelac närmast
Gör så här:
3 dl helt vete 0,5 dl hel råg Sköjes noga och blötlägges 12 timmar över natten. Sköj noga efter blötlggning.
Låt säden grodda två dygn tills svansarna blir lika långa som kornen. Skölj och se till det inte står blött och möglar.
Häll på 3 lit vatten + 2 tsk honung. Låt stå 2-4 dagar.
Skumma av hinnan halvvägs genom första jäsningen. Sila drycken och förvara i kylskåp.
Går att hälla på ytterligare 3 liter vatten och honung och göra en ny sats direkt med samma säd.
Om första satsen misslyckats häll bort det "dåliga" vattnet, men spara en skvätt vatten med veten och rågen och häll på mer vatten och honung så blir den bra igen.
Googla och sök på "rejuvelac recept" och läs olika recept och varianter.
BRA FÖR MAGEN!
Recept på Annas mumsiga bitar
Lite av efterrätterna
Åsas Fruktsallad med apelsin, mango, ananas och avocado.
Kent berättar vad han har gjort
Dessa 3 sorter har jag gjort samt glass längre ner
Ris a´la Malta
GLASSBOMB
12 kravbananer, skalade, frysta och mixade till glass
Granatäppelkärnor
Mandlar, blötlagda och torkade i torkugn
Dadlar
Denna glass har jag gjort. Skålen är från min morfars bror Kalles fru Elin.
Vi var 14 st plus en bebis på knytiset!
Riktigt gott och saftigt faktiskt. Surkålen var god och mild, hemlagad. Och röda kålsalladen som Kenth gjort.
En liten familj!
Här fastnade även jag på bild.
Åsa, jag och Kenth.
Kenth vill starta raw food café i Falun med sin fru Gina.
Här provar jag att göra några nya recept på godis eller frukost. Jag tänkte jag bryter dem i bitar och äter som mellanmål eller smular ner som granola eller müsli till frukost.
Recept:
För att söka reda på recept. Googla och sök på exempelvis dessa ord:
"Raw food torkugn frön".
Blötläggning:
Först har jag efter konstens alla regler blötlagt mandlar, nötter, frön och torkad frukt i olika skålar över natten.
Sedan har jag mixat 3 olika varianter enligt nedan och brett ut på torkplåtar. Jag har tyvärr inte mängdat ingredienserna utan bara hällt i. Jag skriver ungefärliga mängder nedan men har egentligen inte så bra koll på hur mycket det var. Ni får provsmaka smetarna! Smetarna var rätt goda i alla fall. Personligen vill jag inte göra det för sött. Allt av raw food kvalitet. Jag har mixat allt. Men det går även att hacka vissa ingredienser, blanda med smet och göra Energy bars av ungefär liknande recept. Låt fantasin flöda.
För ideér och tips. Kom ihåg att blötlägga! Man kan förslagsvis ha i något av följande:
- Sesamfrön, linfrön gula el bruna, pumpafrön, solrosfrön.
Så här ser mina raw food burgare ut på morgonen efter en natt i torkugnen. Dags att vända. 11 burgare blev det. Här 9 och 2 under.
!
Dagen började med en färskpressad juice. Hade någon gjort i ordning det till mig hade jag gärna druckit färskpressad juice varje morgon. Men det hinner man inte med när man har häst, hund och två jobb...
Syns att det är rödbetor i juicen! Men man behöver inte så mycket rödbetor för att allt skall bli rött. För mycket och för stark smak av rödbetor är heller inte gott. Men rödbetor var ju bra för konditionen! Jag tycker mig känna Fänkålssmaken mest! Lakrits. Mums.
Efter konstens alla regler har jag blötlagt en påse mandlar 200 gram över natten och nu skall de torkas i torkugnen över dagen.
Mumma. 250 gram stora blåbär, jordgubbar, blötlagda chia-frön, blötlagda och torkade mandlar samt mandel-sesam-mjölk med katrinplommon i.
Samma tallrik fast i motljus med fönstret bakom.
Här jag blötlagd 2 dl cashewnötter och 5-6 soltorkade tomater till en dressing senare.
Här testsmakas mina raw burgare. Burgare nr 1.
Hade ju justsom inte alla ingredienser hemma. Blir: Tager vad man haver...
Såsen gjordes av cashew, soltorkade tomater, tomat, senap, salt och vatten. För att följa Mimi Kirk´s recept till punkt och pricka kolla tidigare inlägg. Hackad lök och hackad selleri ingår då.
Burgare nr 2!
...och burgare nr 3! Blev även en nummer 4! Här kan man frossa! Det är ju raw food!
Tänket jag skulle dricka upp min kvarvarande mandel-sesam-mjökl med katrinplommon som jag hade i kylen. Men den hade blivit som en pudding. Var som att äta yougurt ungefär!
Här är mandlarna som är blötlagda och torkade!
Idag har jag som vanligt jobbat hela dagen, mockat och ridit. Alltid så mycket att göra. Att tiden inte räcker till! I helgen har jag dessutom tjänst på extrajobbet fredag och lördag kväll. Full rulle! Har bokat in mig på en rawfoodknytis i Falun på måndag i alla fall! Då har jag skaffat både häst och hundvakt! Nu blir det en kort pinkvända med voffsing sedan strax i säng! Natti natti!
Här skall det bli raw food burgare! I morgon! Tar inte så superlång tid att göra smeten men sedan måste de torka ett dygn i torkugnen 40 grader. Förut gjorde jag ett eget recept och blandade recept av Mimi Kirk och Brandi Rollins. Det blev jättegott! Men här är det burgare från Brandi Rollins bok.
3 stjälkar selleri, småhackad (jag tog 4)
1,5 kopp småhackad paprika, vad kan det vara ca 3,5 dl (jag tog 2 gula parikor och 1 röd paprika)
1 stor portobello svamp, hackad (jag tog 6 champinjoner istället)
1 tsk havssalt
1/2 tsk malen kummin (jag tog hel kummin)
1/2 tsk koriander, malen
1 handfull persilja (jag tog dock torkad persilja)
1/2 kopp gula linfrön, ca 1 dl ++
1 kopp solrosfrön, ca 2,25 dl
2 msk olivolja
1/2 kopp vatten, ca 1 dl
Ät med raw food bröd till, exempelvis lökbröd.
Sedan sallad, tomater, avokao mm.
Mixa linfrön och solrosfrön i mixer till mjöl. Blanda sedan med övriga finhackade ingredienser i en bunke.Forma till burgare. Torka i torkugn.
Dessa raw food burgare bjöd Patrik på en gång!
Dessa raw food burgare bjöd jag på en gång i Falun! Supergott! Isbergssalladsblad istället för hamburgerbröd!
De var supergoda. Blandat recept från Mimi Kirk och Brandi Rollins.
MIMI KIRKS "HEMLIGA" DRESSING
1 kopp cashew, ca 2,5 dl
5-6 halverade soltorkade tomater, blötlagda
3 msk pressad citron
1 msk stenmalen senap eller senapsfrön
Havssalt
1/4 lök, finhackad
1 stjälk selleri, finhackad
Mixa alla ingredienser släta förutom lök och selleri. Rör i de finhackade grönsakerna i den mixade såsen. Låt stå kallt i kylskåpet i en stängd burk ett tag eller över natten.
Mixa äppelbitar och vatten till slät konsistens. Ha i en rödbeta i taget och fortsätt mixa tills slät konsistens. Tillsätt sedan dadlar, cashew och olivolja och mixa. Servera och njut!
Ärligt talat tycker jag inte det var så supergott men det gick att äta. Meningen det skall vara en efterrättssoppa!
Receptet från Brandi Rollins bok "A Guide to being Raw Vegan on the east coast". Det är en liten söt bok. Inte så många recept i. Men tycker flera av dem har varit bra så jag gillar den lilla boken. Jag har gjort raw food bröden flera gånger. Den första med lök. Samt någon efterrättspaj som var supergod!
Ingredienser till rödbetssoppa. 3 äpplen och 2 rödbetor skulle det vara!
Rödbetstest
. Har du tillräckligt med magsyra?
. Ät några rödbetor.
. Om ditt urin blir rött är det möjligt att du har för låg magsyra.
. Ät mer fermeterad mat! Surkål!
RÖDBETSSOPPA
Endast 2 st ingredienser. Gissa vilka???? Supergod och len soppa.
RÖDBETSSOPPA
4 dl färskpressad rödbetsjuice
2 avokados
Mixa färskpressad rödbetsjuice med avokados! Så god, krämig, slät, len, enkel och lättlagad soppa! Endast 2 ingredienser.
Den här soppan har jag däremot gjort någon gång!
Rödbetsinformation
Rödebeta renar blodet, stimulerar bildningen av röda blodkroppar, den ökar syreupptagningen i blodet vilket gör kroppen mer uthållig vid fysisk träning. Rödebeta anses bra mot högt blodtryck.
Rödebeta rensar även tarmarna, avgiftar levern och gallblåsan från toxiner. Rödebeta är även bra mot magsår.
Rödbeta kan motverkar cancer enligt nyare studier.
Rödbetor ger bättre kondition.
ORAC-värde: 860.
Att äta grönsaker som innehåller nitrat är smart. En tallrik bladgrönsaker eller två rödbetor om dagen räcker för att få positiv effekt på ämnesomsättning, immunförsvar och syreförbrukning i muskler, visar ny forskning från Karolinska Institutet. Nitrat har positiv effekt på våra mitokondrier, cellernas energikraftverk, som är med i regleringen av ämnesomsättningen.
Spenat är bra för blodtryck och muskler!
Upptäckten är värdefull för personer som har diabetes och för fysiskt aktiva som vill öka prestationen.
Spenat, nässlor, sallad, mangoln, kinakål och rödbetor är livsmedel som innehåller mycket nitrat.
Ät mer vegetariskt! Ät mer mörkgröna grönsaker! Men om ni skall äta kött då och då. Det är då bättre äta fet vild fångad fisk än så mycket rött kött. Samt vad äter fiskarna och djuren som ni äter? Har ni tänkt på det? Äter de alger, ängsgräs, ekologiskt och naturligt eller äter de pellets? Äter de mer omega 3 eller omega 6? Omega 3, omega 6 och omega 9 är fetter.
Ibland vill jag ha lite lax etc. Skulle gladeligen vilja köpa vildfångad lax. Det här jag äter är dock kallrökt odlad lax. Fanns ingen vild gravad eller kallrökt lax att välja i disken. Jag köpte den med endast salt och utan socker. Det är mycket nyttigare med VILDFÅNGAD LAX än odlad lax uppfödd på pellets! Odlade fiskar får en annan fettsammanställning. Det beror på vad fisken äter. Hade fisken levt fritt och ätit alger mm istället för pellets hade den innehållit mera omega-3 och varit nyttigare! Fisk som är vild innehåller mer nyttigt omega-3-fett! Men eftersom odlade fiskar är uppfödda på en spannmålsbaserad kost innehåller de mer omega-6-fettsyror och är inte nyttiga som vild fisk! Nyttig omega-3-fett från vild fisk är inflammationsdämpande vilket inte odlad lax är alltså! Omega-3 är bra mot inflammationer och värk! Omega-3 är inflammationsdämpade. Av ett överskott av omega-6 däremot får du inflammationer i kroppen!
Likaså är det med kött! Bättre äta kött från vilda djur som naturligt betat ekologiskt ängsgräs och buskar än de som är uppfödda på spannmål, pellets och konstgödslade odlade vallar. De djur som äter naturligt grönt innehåller mer omega-3 fett. De som äter spannmål innehåller mer omega-6 fett. Likaså med ägg. Tänk vad gula och fina äggulorna blir på de hönor som får äta grönt gräs, picka ute i naturen samt äta lite grönsaksrester mm än de som är hormonbehandlade samt industriellt uppfödda med konstiga foder.
Nu tycker jag i och för sig inte man skall äta så mycket animaliskt, utan mer vegetariskt! Mer grönt! Men om man väljer att äta fisk och kött ibland - välj kvalitet!
Om vi äter fel balans, för mycket omega-6 istället för omega-3 - blir vi sjuka eller får diverse sympton!
Snart är det jul. Har köpt julblomma så jag får lite julstämning på söndag och 1:a advent!
ÄT MER OMEGA 3-FETTER!
Vi får i oss alldeles för mycket omega 6-fetter och för lite omega-3 fetter. Balansen omega 3/6 är viktig för hälsan.
Omega-6 fetter behövs i små mängder, men överskott ger skadliga effekter! Vi får i oss för mycket omega 6 nu för tiden! Förr innehöll maten mer omega-3.
Googla på "balans omega 6 omega 3" får du se! Omega-3 fetter minskar inflammation i kroppen och vi måste äta mer omega-3 och mindre omega-6 för att få rätt balans!
Yttre tecken på omega-3-fettsyrebrist kan exepmelvis vara torr hud, skört hår, mjuka fingernaglar som skivar sig, sprickor i fingertopparna, mörkfärgade fläckar i olika nyanser i ansiktet, en blandhy som är både fet och torr, mjäll och skorvlig hud på armbågarna eller nedre delen av benen. Omega-3 är viktigt för kvinnor, har en stabiliserande effekt på humöret i samband med menstruation och motverkar menssmärtor.
Linolensyror (omega-3-fettsyror):
Hampfröolja 57%
Linfröolja 53,2%
Linfrön 14%
Valnötsolja 11,5%
Rapsolja 9,6%
Jättenattljusolja 8,2%
Valnötter 5,6%
Vetegroddsolja 5,0%
Makrill 1,8%
Strömming 1,8%
Lax 1,8%
Tonfisk 1,4%
Laxforell 1,0%
Även mycket viktigt vilket sorts fett du äter. Alla fetter tål inte upphettning och blir direkt giftiga och farliga vid upphettning.
ÄT RÄTT FETTER OCH FÖRBÄTTRA DIN HÄLSA!
Detta är några exempel på DÅLIGA skadliga fetter som du INTE skall äta:
Chips, Margarin, Palmkärneolja, Solrosolja (för mycket omega-6), Manipulerade fetter och oljor, transfetter, solrosolja, jordnötsolja, sojaolja, varmpressade vegetabiliska oljor, margarin Becel.
Vegetabiliska oljor är ofta jättefarligt att upphetta!
Vad använder lunchrestaurangen du äter på för fetter? Är det billiga majsolja och solrosolja som inte får upphettas som de steker maten i.... upphettade farliga oljor som du sedan får hjärtinfarkt och cancer av?! Nej fy då! Gör din egen mat. Fel fett = blir så småningom kanske cancer, hjärt- och kärlsjukdomar mm! I flera år har de lurat oss att använda margariner, billiga vegetabiliska oljor mm. Oljor vilka har innehållit för mycket omega 6 i jämförelse mot omega-3 samt att de blir farliga då de värms upp.
Vissa omega 6 oljor kan dock vara bra. Men de skall inte upphettas! De skall vara kallpressade. Tänk dock på omega 3/6 balansen! Kanske kan omega 6 oljorna användas som salladsdressing tillsammans med pressad citron och örtkryddor. Gröna örtkryddor skall vara nyttigt. Medelhavsdiet där de plockat vilda örtkryddor och blad - nyttigt, nyttigt!
Oljor och fetter som är bättre att äta:
Kokosolja extra virgin (dyrare varianten från hälsokost), riktigt smör, extra virgin olivolja, fiskoljor, feta fiskar (vild), kallpressad olivolja och rapsolja, kallpressad linfröolja (inte härsken - förvara kallt och mörkt), kallpressad sesamolja, kallpressad kokosolja, avokado.
Fett som tål upphettning är kallpressad kokosolja, smör och kallpressad (extra virgin) olivolja. Rapsolja tål delvis upphettning. Köp kallpressade oljor. Inte de billigaste! Tänk på hälsan!
Googlat lite:
OMEGA 6
Rapsolja har naturligt en bra balans mellan omega-3 och omega-6:
Solrosolja innehåller mycket omega-6 men inte något omega-3:
Linfröolja innehåller mycket omega-3 och mindre omega-6:
Olivolja innehåller åtta gånger mer omega-6 jämfört med omega-3 men också nyttigt enkelomättat fett och inflammationshämmande och antioxiderande fenolföreningar:
För mycket omega-6 snabbade upp spridningen av prostatacancer med fiskolja hade motsatt verkan:
Omega-6 är fettsyror som precis som omega-3 fettsyror är byggstenar till fleromättat fett. Omega-6 är nödvändigt att få i sig av i kosten eftersom kroppen själv inte kan tillverka dem. Balansen mellan omega-3 och omega-6 i kosten är viktigt. Idag äter många en kost mycket omega-6 men lite omega-3.
Omega-6 är precis omega-3 en fettsyra som är livsviktig att få i sig av i kosten. Kroppen kan inte själv tillverka omega-6. I en normal svensk kost får man emellertid i sig rikligt och ofta mer än vad som behövs av omega-6 men för lite omega-3.
Balans mellan omega-3 och omega-6
Omega-3 och omega-6 samspelar med varandra och kan ibland ha en "motsatt" verkan. Äter vi för mycket eller för lite av en fettsyra störs samspelet och kroppen kan fungera sämre. Orsaken ligger bl.a. i att hormonliknande ämnen som kallas för eikosanoider tillverkas av fettsyrorna.
Eikosanoider påverkar bl.a. inflammationer och immunförsvar, blodtryck, syresättning m.m. Olika eikosanoider kan ha olika verkan på samma funktion och därför blir balansen mellan omega-3 och omega-6 viktig.
Kvoten omega-6 / omega-3 ska enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna (2004) ligga på 4/1. Många andra menar att kvoten snarare ska ligga mellan 1/2 och 1. Oavsett vilket äter många idag mycket mer omega-6 än omega-3.
Omega-6 i livsmedel
Omega-6 det också mycket av i rött kött. Nötter innehåller normalt en mycket högre andel omega-6 jämfört med omega-3. Ett undantag är valnötter där kvoten omega-6 / omega-3 är 4,65.
Färdigmat både köpt på stan och i butik och vissa sorters godis innehåller också ofta stora mängder omega-6 men lite omega-3.
Omega-6 i olja
I tabellen ser vi att majsolja och solrosolja som är två mycket vanliga stekoljor innehåller stora mängder omega-6 men inget eller nästan inget omega-3.
Det är med andra ord bättre att använda rapsolja som har en god balans mellan omega-3 och omega-6. Olivolja kan ses som neutral i sammanhanget och tillför andra nyttiga fetter. Linfröolja eller fiskolja kan användas som ett kosttillskott av omega-3 för att kompensera om kosten är dåligt balanserad.
Olja
Omega-3
Omega-6
Omega-6 / Omega-3
Solrosolja
0
69
69
Majsolja
1
61
61
Olivolja
1
8
8
Sojaolja
7
54
7,714
Rapsolja
10
22
2,2
Linfröolja
57
16
0,281
Från Wellnessguide:
Omega-3 från alger bättre än fiskolja
Omega-3 från alger är miljövänligare, renare, billigare att producera och det första och enda alternativet för vegetarianer att få i sig den direkta formen av de nyttiga omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. För ett kilo ren fiskolja krävs det upp emot 500 kilo fisk. Och samtidigt som fiskbestånden blir färre och färre äter vi mer fiskolja. Vad många kanske inte tänker på är att dessa essentiella fettsyror, där EPA och DHA hör till de viktigaste, inte bildas i fisken utan kommer ifrån maten de äter - mat i form av mindre fiskar, som i sin tur äter ännu mindre fiskar. Och längst ned i kedjan hittar vi alger och växtplankton. DHA (dokosahexaensyra) är viktig för: - synen, för att hjärnan ska fungera, och hos foster utvecklas optimalt. EPA (eikosapentaensyra) är viktig för: - hjärnan, cellerna, kan motverka depression, har inflammationshämmande egenskaper och främjar en god hjärt- och kärlhälsa. Ett schweiziskt företag har lyckats utvinna både EPA och DHA från alger och tillverkat ett kosttillskott av detta. Produktionen är ekologisk och miljöfördelarna stora. Förutom att fiskarna i större utsträckning får simma kvar i sina vatten reducerar odling av alger halten av koldioxid i atmosfären. Enligt tillverkarna försvinner det 2,2 ton koldioxid i atmosfären för varje ton alger som odlas. Vegetarianer har länge fått dras med att äta valnötter, krossade linfrön och rapsolja för att få i sig omega-3 - vilket inte är så effektivt eftersom dessa källor inte innehåller den direkta formen av EPA och DHA. I stället måste en omvandling till dessa syror ske i kroppen, där så mycket som 80-90 procent går förlorad i processen. Även för icke-vegetarianer, som får i sig omega-3 från mellanhanden fet fisk, är alger ett bättre alternativ. Halten av omega-3 i fisk är nämligen mycket beroende av vad fiskarna äter. Av ekonomiska skäl ger fiskodlare i dag ofta soja och vegetabiliska oljor som foder, vilka innehåller låga halter av omega-3, i stället för mat gjord av fisk eller fiskolja. Omega-3-halten i fisk har därför sjunkit under de senaste tio åren. Det finns även en risk att få i sig tungmetaller via fisken vi äter. Odling av alger som används till kosttillskott sker däremot i bassänger och påverkar varken det marina ekosystemet, fiskbestånd eller deras naturliga näringskällor.