Lite mera lagad mat

Här kokade jag upp lite vatten, frysta spenattärningar, en smörklick, olivolja, örtsalt, kryddan SNABBIS och tomatbitar. Som en spenatsoppa. Sververade det tillsammans med kokt vitkål i havssalt, samt frysta, tinade under kallt rinnande vatten i en sil 5 min räkor med skal. Simpelt och rätt gott faktiskt!

Ekologiska kryddan "SNABBIS" innehåller svartpeppar, korinader, bellpeppar, timjan, rosépappar, spiskummin och salvia. www.angagard.com

Hej hopp!
Har nu ätit lagad mat i kanske en vecka och längtar efter raw food igen. Många fördelar med raw fooden och hälsan hur man mår. Har blivit mer julmat, smörgåstårta, smörgås, kaffe, choklad och en del lagad mat. Försöker dock då jag lagar mat själv att göra lite mer av den nyttigare varianten.
När jag äter laga mat känner jag flera försämringar med kroppen motän raw food. Ont i fingrar, stel, högre blodtryck, tyngre i huvudet/kroppen, lite vätskebrist i ögonen, lite sämre knän och ovilligare till att göra saker kanske lite mera deprimerad typ. Men jag tror också det är bra med lite B12 vitamin och D-vitamin så jag är lite av en blandätare, periodare. När man äter mer raw food då: gladare och piggare mm. Har när jag ätit raw food inte haft ont i knäna även fast jag har mycket övervikt och joggat långa sträckor på hård väg. Så ät mera mat med vätska i om du har ont i knäna eller ont i kroppen.
När jag äter laga mat känner jag flera försämringar med kroppen motän raw food. Ont i fingrar, stel, högre blodtryck, tyngre i huvudet/kroppen, lite vätskebrist i ögonen, lite sämre knän och ovilligare till att göra saker kanske lite mera deprimerad typ. Men jag tror också det är bra med lite B12 vitamin och D-vitamin så jag är lite av en blandätare, periodare. När man äter mer raw food då: gladare och piggare mm. Har när jag ätit raw food inte haft ont i knäna även fast jag har mycket övervikt och joggat långa sträckor på hård väg. Så ät mera mat med vätska i om du har ont i knäna eller ont i kroppen.
Här kokt brysselkål, snabbstekta tomatbitar, kokt vitkål, kokta spagettipumpa/butternutsquasch, machesallad, stekt ägg och stekta morotsbiffar. Jag rensar frysen och kylen lite så här innan jul nu då det är dåligt med pengar kvar innan lön. Har använt mycket mera denna månad än lönen och tagit av besparingar.
Lax med kokta grönsaker

Detta är inte raw food men:
- Kokt fryst laxbit och kokta frysta ärtor i samma kastrull
- Kokta kålrotsbitar och kokt vitkål i samma kastrull
- Smält smör ovanpå grönsakerna och fisken
- Pressa Citron
- Fiskkrydda "Fiskelycka" från www.angagard.com
- Örtsalt
- Machesallad

ÄT MYCKET:
- Ångkokade och färska grönsaker
- Mycket bladgröna mörkgröna sallader och grönsaker
- Mycket kål av olika sorter
- Mycket lök av olika sorter

Hallonsmoothie

Först har jag över natten blötlagt mandel, pumpafrön, katrinplommon och bovete i olika skålar. Tog fram frysta hallon att tina. Sedan på morgonen har jag gjort mjölk genom att mixat vatten, mandel, pumpafrön, katrinplommon och havssalt. Sedan silat det. Sedan har jag tagit "mjölken" och mixat med tinade hallon och de blötlagda och sköjda bovetekornen.
Rejuvelac = Föryngringsdryck

Konstiga grejer igen då. Jag har provat mig på att göra rejuvelac. Ann Wigmore förutspråkade för det och kallade det föryngringsdryck. Ser det aptitligt ut? Jag tror jag kommer låta det stå att jäsa längre nästa gång och bli ännu lite syrligare. Först har jag blötlagt vete över en natt. Sedan groddat kanske två dygn. Sedan haft på lite honung och vatten och stått i 3 dygn. Man kan även starta jäsningen genom att lägga i något russin istället för honung. Kenth sa man kan låta det stå 5 dagar. Då tar det en vecka att göra i ordning rejuvelac med blötlggning, groddning och stå i vattnet. Nu har jag sköljt säden och fyllt på med vatten ännu en gång och tänker låta det stå lite längre denna gång... Man kan ha i lite pressad rödbeta så ser det ut som champange.

Rejuvelac

Här silar jag bort säden.

Rejuvelac i glaset till vänster. I lilla glaset i mitten rejuvelac. I lilla glaset till höger vanligt kranvatten. Verkar som att rejuvelacen är mycket surare då jag gör pH-test på rejuvelacen och vattnet. pH-stickan blir gul och sur på rejuvelacen. Men jag vill ha det ännu syrligare nästa gång.
Frukostar med "mjölk"

Här äter jag raw mandel- och pumpakärnemjölk med blåbärstorkade kex från torkugnen. Tidigare recept. Torkade kokoschips.
MJÖLK
Faktiskt har jag börjat göra rätt mycket frö- och nötmjölkar på sistone till frukosten. Man står sig bra på det. Se bilder nedan. Jag blötlägger frön, nötter och torkad frukt över natten sedan mixar jag min mjölk. Jag kan göra det vanligtvis av 2 av följande ingredienser: solrosfrön, mandlar, pumpafrökärnor, sesamfrön eller skalade hampafrön mm. Sedan mixar jag och silar på morgonen. Går fort. Ungefär enligt nedan:
- 1 dl blötlagda mandlar
- 1 dl blötlagda pumpafrön eller solrosfrön
- 5 blötlagda aprikoser (bruna ej svavlade) från Hälsokost i sitt blötläggningsvatten ca 2 dl
- 2-3 dl vatten
- Lite lite havssalt
- Eventuellt kanel (eller vanilj, ingefära, nejlika eller dylikt)
Häll bort vattnet från nötterna och fröna och skölj. Mixa ovanstående även torkade fruktens blötläggningsvatten. Sila i sil.
Sedan kan man äta med blötlagda och sköljda hela bovetekärnor, blötlagda psylliumfrön, blötlagda chiafrön, bär eller frukt. Kanske torkad granola från torkugnen.

Här förbereder jag blötläggning på kvällen före innan då jag går och lägger mig. Här är det mandlar/pumpafrön till frukostmjölk. Aprikoser till frukostmjölk. Chiafrön till"müsli". Bovete till "müsli". Samt hela vetekorn till rejuvelac. Sedan kan man ta fram frysta bär på kvällen innan och ställa på diskbänken i ett djupt fat.

Ser här ut som mjölk, kanel, bovete, chiafrön...





Granatäppelkärnor är ju mumsigt och känns fräscht.

Här har jag mixat med bär i mjölken men man kan ju även äta hela bär med mjölken.



Mmmm så gott med hallon, blåbär och raw mjölk.


Raw mjölken gjord av kanel, aprikos, mandel, pumpafrön, havssalt.
Blåbär, hallon, chia, bovete.
Snabba sallader

När jag äter lunch går det jättesnabbt bara ta lite mörkgrön sallad, surkål, avokado mm grönsaker, ha på lite olja och örtsalt. Dessa mandlar är blötlagda en natt och torkade en dag. Sedan håller de sig ett tag så man behöver ju inte göra nytt varje dag. Man blir förvånad att det är så mättande samt att man står sig så länge på det!
Tallriken har jag köpt från Fyrklövern. Genom åren ända sedan 1997 har jag spart på olika porslin från Fyrklövern. Har flera olika varianter därifrån.

Här en annan typ av sallad, kan man säga. Raw pasta med sås! Zucchininudlar med sås. Såsen kan bestå av blötlagda soltorkade tomater, röda tomater, röda paprikor, olivolja, paprikapulver, chilipulver, basilika, gröna örter och lite örtsalt. Det går väldigt fort att göra och det är gott!

Dessa stora oliver var väldigt goda.
Tallriken är en jultallrik som jag köpt från Fyrklövern. Det är en ny variant från i år och serien heter "Åsa".

Rivna rödbetor, Citron, Machesallad, Riven Gurka, Surkål, Isbergssallad, Tomat, Olivolja, Örtsalt, Pressad Citron, Valnötter.
Julblomma

En söt liten julblomma som jag gav min mamma. Den kostade 59 kr på ICA Maxi i Borlänge. Grå kopp-kruka och grått fat. Det röda hjärtfatet ingick inte. Men det köpte jag också på ICA Maxi.


Julen närmar sig med stormsteg!
Raw food middag/knytis i Lindsberg utanför Falun måndag 121203

- Kinakål
- Mungbönegroddar
- Gurka
- Solrosfrögroddar
- Röda linsgroddar

- Coamopolitansallad
- Kinasallad
- Alfaalfa groddar
- Pumpa butternut

Annas mumsiga bitar
Hasselnöts chokladkaka
- 2 cups hasselnötter
- 1 cup dadlar
- 3/4 cup kakao
- 1/2 cup lönnsirap
-
1 avocadoMixa hasselnötter, dadlar halva delen sirap och kakao. Bred ut på papper och kavla ca 1 cm tjock, skär fyrkanter. Mixa resterande kakao sirap och avocadon. Varva 2 lager, toppa med hasselnötter & ev hallon.

Bär till "Ris a´la maltan"

Äppelmustglögg

Ris a´ la Malta med bär till
- Av bovete, cashewgrädde och apelsiner

Rejuvelac
- Föryngringsdryck rejuvelac närmast
- Gör så här:
- 3 dl helt vete
0,5 dl hel råg
Sköjes noga och blötlägges 12 timmar över natten. Sköj noga efter blötlggning. - Låt säden grodda två dygn tills svansarna blir lika långa som kornen. Skölj och se till det inte står blött och möglar.
- Häll på 3 lit vatten + 2 tsk honung. Låt stå 2-4 dagar.
- Skumma av hinnan halvvägs genom första jäsningen. Sila drycken och förvara i kylskåp.
- Går att hälla på ytterligare 3 liter vatten och honung och göra en ny sats direkt med samma säd.
- Om första satsen misslyckats häll bort det "dåliga" vattnet, men spara en skvätt vatten med veten och rågen och häll på mer vatten och honung så blir den bra igen.
- Googla och sök på "rejuvelac recept" och läs olika recept och varianter.
BRA FÖR MAGEN!

Recept på Annas mumsiga bitar

Lite av efterrätterna
- Åsas Fruktsallad med apelsin, mango, ananas och avocado.

Kent berättar vad han har gjort


Dessa 3 sorter har jag gjort samt glass längre ner

Ris a´la Malta

GLASSBOMB
- 12 kravbananer, skalade, frysta och mixade till glass
- Granatäppelkärnor
- Mandlar, blötlagda och torkade i torkugn
- Dadlar
Denna glass har jag gjort. Skålen är från min morfars bror Kalles fru Elin.

Vi var 14 st plus en bebis på knytiset!

Riktigt gott och saftigt faktiskt. Surkålen var god och mild, hemlagad. Och röda kålsalladen som Kenth gjort.



En liten familj!

Här fastnade även jag på bild.

Åsa, jag och Kenth.

Kenth vill starta raw food café i Falun med sin fru Gina.
Godis- och frukostbitar i torkugn

Godis eller frukost!
Här provar jag att göra några nya recept på godis eller frukost. Jag tänkte jag bryter dem i bitar och äter som mellanmål eller smular ner som granola eller müsli till frukost.
Recept:
För att söka reda på recept. Googla och sök på exempelvis dessa ord:
"Raw food torkugn frön".
Blötläggning:
Först har jag efter konstens alla regler blötlagt mandlar, nötter, frön och torkad frukt i olika skålar över natten.
Sedan har jag mixat 3 olika varianter enligt nedan och brett ut på torkplåtar. Jag har tyvärr inte mängdat ingredienserna utan bara hällt i. Jag skriver ungefärliga mängder nedan men har egentligen inte så bra koll på hur mycket det var. Ni får provsmaka smetarna! Smetarna var rätt goda i alla fall. Personligen vill jag inte göra det för sött. Allt av raw food kvalitet. Jag har mixat allt. Men det går även att hacka vissa ingredienser, blanda med smet och göra Energy bars av ungefär liknande recept. Låt fantasin flöda.
För ideér och tips. Kom ihåg att blötlägga! Man kan förslagsvis ha i något av följande:
- Sesamfrön, linfrön gula el bruna, pumpafrön, solrosfrön.
- Mandlar, hasselnötter, cashewnötter, valnötter, paranötter, pecannötter, kokosnöt, kokosolja,
- Rå havregryn.
- Torkad frukt, fikon, aprikoser, russin, dadlar.
- Honung, agave nektar, annan raw food sötning
- Blåbär, hallon, jordgubb, andra bär.
- Vanlijpulver, lakritspulver, choklad, carob, kardemumma, cayennepeppar, ingefära, nejlika, havssalt.
- Citronskal, apelsinskal, äpplen, päron.
- Superfoodpulver.
- Med mera.

- 3 dl valnötter
- 2 äpplen
- 3 fikon
- 1/2 dl max agave nektar
- 1-2 msk kanel
- 1/2 tsk havssalt
Kardemumma har jag glömt men borde ju haft i det kanske.

- 200 gram mandlar
- 3 dl bovete
- 15 aprikoser
- 250 gram blåbär
- 1/2 tsk havssalt

- 2 dl pumpafrån
- 2 dl solrosfrön
- 1/2 dl agave nektar
- 1/2 tsk havssalt
- 2 msk rå chokladpulver
- 2 msk kokosolja extra virgin
- 1 dl kokosflan
- 5 dadlar

Nu in i torkugnen upp till ett dygn kanske.
Sedan lagringsbart 1-2 veckor i kylen?
Frukost

- Har blötlagt mandlar och frön över natten till mjölk som jag även hade katrinplommon i.
- Har blötlagt chiafrön över natten.
- De torra mandlarna är tidigare blötlagda och torkade i torkugn.
- Har tagit fram blåbär för tining över natten.

Frukosts en snöig morgon.
- Mandel och frömjölk med katrinplommon i.
- 250 gram stora blåbär
- Dadlar
- Mandlar
- Chiafrön
- Kokosflan

