Del av dagens raw food mat i bild

Så här ser mina raw food burgare ut på morgonen efter en natt i torkugnen. Dags att vända. 11 burgare blev det. Här 9 och 2 under.
 
!
Dagen började med en färskpressad juice. Hade någon gjort i ordning det till mig hade jag gärna druckit färskpressad juice varje morgon. Men det hinner man inte med när man har häst, hund och två jobb...
 
Syns att det är rödbetor i juicen! Men man behöver inte så mycket rödbetor för att allt skall bli rött. För mycket och för stark smak av rödbetor är heller inte gott. Men rödbetor var ju bra för konditionen! Jag tycker mig känna Fänkålssmaken mest! Lakrits. Mums.
 
Efter konstens alla regler har jag blötlagt en påse mandlar 200 gram över natten och nu skall de torkas i torkugnen över dagen.
 
Mumma. 250 gram stora blåbär, jordgubbar, blötlagda chia-frön, blötlagda och torkade mandlar samt mandel-sesam-mjölk med katrinplommon i.
 
Samma tallrik fast i motljus med fönstret bakom.
 
Här jag blötlagd 2 dl cashewnötter och 5-6 soltorkade tomater till en dressing senare.
 
Här testsmakas mina raw burgare. Burgare nr 1.
Hade ju justsom inte alla ingredienser hemma. Blir: Tager vad man haver...
 
Såsen gjordes av cashew, soltorkade tomater, tomat, senap, salt och vatten. För att följa Mimi Kirk´s recept till punkt och pricka kolla tidigare inlägg. Hackad lök och hackad selleri ingår då.
 
Burgare nr 2!
 
...och burgare nr 3! Blev även en nummer 4! Här kan man frossa! Det är ju raw food!
 
Tänket jag skulle dricka upp min kvarvarande mandel-sesam-mjökl med katrinplommon som jag hade i kylen. Men den hade blivit som en pudding. Var som att äta yougurt ungefär!
 
Här är mandlarna som är blötlagda och torkade!
 
Idag har jag som vanligt jobbat hela dagen, mockat och ridit. Alltid så mycket att göra. Att tiden inte räcker till! I helgen har jag dessutom tjänst på extrajobbet fredag och lördag kväll. Full rulle! Har bokat in mig på en rawfoodknytis i Falun på måndag i alla fall! Då har jag skaffat både häst och hundvakt! Nu blir det en kort pinkvända med voffsing sedan strax i säng! Natti natti!

Raw food burgare med dressing

RAW FOOD BURGARE
 
Här skall det bli raw food burgare! I morgon! Tar inte så superlång tid att göra smeten men sedan måste de torka ett dygn i torkugnen 40 grader. Förut gjorde jag ett eget recept och blandade recept av Mimi Kirk och Brandi Rollins. Det blev jättegott! Men här är det burgare från Brandi Rollins bok.
  • 3 stjälkar selleri, småhackad (jag tog 4)
  • 1,5 kopp småhackad paprika, vad kan det vara ca 3,5 dl (jag tog 2 gula parikor och 1 röd paprika)
  • 1 stor portobello svamp, hackad (jag tog 6 champinjoner istället)
  • 1 tsk havssalt
  • 1/2 tsk malen kummin (jag tog hel kummin)
  • 1/2 tsk koriander, malen
  • 1 handfull persilja (jag tog dock torkad persilja)
  • 1/2 kopp gula linfrön, ca 1 dl ++
  • 1 kopp solrosfrön, ca 2,25 dl
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 kopp vatten, ca 1 dl
Ät med raw food bröd till, exempelvis lökbröd.
Sedan sallad, tomater, avokao mm.
 
Mixa linfrön och solrosfrön i mixer till mjöl. Blanda sedan med övriga finhackade ingredienser i en bunke.Forma till burgare. Torka i torkugn.
 
Dessa raw food burgare bjöd Patrik på en gång!
 
Dessa raw food burgare bjöd jag på en gång i Falun! Supergott! Isbergssalladsblad istället för hamburgerbröd!
 
De var supergoda. Blandat recept från Mimi Kirk och Brandi Rollins.
 
MIMI KIRKS "HEMLIGA" DRESSING
  • 1 kopp cashew, ca 2,5 dl
  • 5-6 halverade soltorkade tomater, blötlagda
  • 3 msk pressad citron
  • 1 msk stenmalen senap eller senapsfrön
  • Havssalt
  • 1/4 lök, finhackad
  • 1 stjälk selleri, finhackad
Mixa alla ingredienser släta förutom lök och selleri. Rör i de finhackade grönsakerna i den mixade såsen. Låt stå kallt i kylskåpet i en stängd burk ett tag eller över natten.
 
 
 
 

Rödbetssoppa - Rödbetor ger god kondition!

RÖDBETSSOPPA
  • 2 rödbetor
  • 3 röda äpplen
  • 0,75 - 1 dl vatten
  • 5 urkärnade dadlar
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl cashew
Mixa äppelbitar och vatten till slät konsistens. Ha i en rödbeta i taget och fortsätt mixa tills slät konsistens. Tillsätt sedan dadlar, cashew och olivolja och mixa. Servera och njut!
 
Ärligt talat tycker jag inte det var så supergott men det gick att äta. Meningen det skall vara en efterrättssoppa!
 
Receptet från Brandi Rollins bok "A Guide to being Raw Vegan on the east coast". Det är en liten söt bok. Inte så många recept i. Men tycker flera av dem har varit bra så jag gillar den lilla boken. Jag har gjort raw food bröden flera gånger. Den första med lök. Samt någon efterrättspaj som var supergod!
 
Ingredienser till rödbetssoppa. 3 äpplen och 2 rödbetor skulle det vara!
 
Rödbetstest
 
. Har du tillräckligt med magsyra?
. Ät några rödbetor.
. Om ditt urin blir rött är det möjligt att du har för låg magsyra.
. Ät mer fermeterad mat! Surkål!
 
RÖDBETSSOPPA
Endast 2 st ingredienser. Gissa vilka???? Supergod och len soppa.
 
RÖDBETSSOPPA
  • 4 dl färskpressad rödbetsjuice
  • 2 avokados
Mixa färskpressad rödbetsjuice med avokados! Så god, krämig, slät, len, enkel och lättlagad soppa! Endast 2 ingredienser.
 
Den här soppan har jag däremot gjort någon gång!
 
 
Rödbetsinformation

Rödebeta renar blodet, stimulerar bildningen av röda blodkroppar, den ökar syreupptagningen i blodet vilket gör kroppen mer uthållig vid fysisk träning. Rödebeta anses bra mot högt blodtryck.

Rödebeta rensar även tarmarna, avgiftar levern och gallblåsan från toxiner. Rödebeta är även bra mot magsår.

Rödbeta kan motverkar cancer enligt nyare studier.

Rödbetor ger bättre kondition.

ORAC-värde: 860.

Att äta grönsaker som innehåller nitrat är smart. En tallrik bladgrönsaker eller två rödbetor om dagen räcker för att få positiv effekt på ämnesomsättning, immunförsvar och syreförbrukning i muskler, visar ny forskning från Karolinska Institutet. Nitrat har positiv effekt på våra mitokondrier, cellernas energikraftverk, som är med i regleringen av ämnesomsättningen.

Spenat är bra för blodtryck och muskler!

Upptäckten är värdefull för personer som har diabetes och för fysiskt aktiva som vill öka prestationen.

Spenat, nässlor, sallad, mangoln, kinakål och rödbetor är livsmedel som innehåller mycket nitrat.


Blåbärsfrukost

GOD MORGON

  • 250 gram stora blåbär från ICA, älskar dem, supergoda
  • Blötlagda chiafrön
  • Kokoschips från RawFoodShop.se
  • Mjölk av blötlagda mandlar, skalade sesamfrön, oskalade sesamfrön sedan vatten, 4 katrinplommon och lite havssalt
Frukosten var god!
Gjorde även ett glas med mjölk (utan katrinplommon) med raw choklad och honung.
 
           

Lax och det viktiga omega 3-fettet

   
Hej hopp!
 
Ät mer vegetariskt! Ät mer mörkgröna grönsaker! Men om ni skall äta kött då och då. Det är då bättre äta fet vild fångad fisk än så mycket rött kött. Samt vad äter fiskarna och djuren som ni äter? Har ni tänkt på det? Äter de alger, ängsgräs, ekologiskt och naturligt eller äter de pellets? Äter de mer omega 3 eller omega 6? Omega 3, omega 6 och omega 9 är fetter.
 
Ibland vill jag ha lite lax etc. Skulle gladeligen vilja köpa vildfångad lax. Det här jag äter är dock kallrökt odlad lax. Fanns ingen vild gravad eller kallrökt lax att välja i disken. Jag köpte den med endast salt och utan socker. Det är mycket nyttigare med VILDFÅNGAD LAX än odlad lax uppfödd på pellets! Odlade fiskar får en annan fettsammanställning. Det beror på vad fisken äter. Hade fisken levt fritt och ätit alger mm istället för pellets hade den innehållit mera omega-3 och varit nyttigare! Fisk som är vild innehåller mer nyttigt omega-3-fett! Men eftersom odlade fiskar är uppfödda på en spannmålsbaserad kost innehåller de mer omega-6-fettsyror och är inte nyttiga som vild fisk! Nyttig omega-3-fett från vild fisk är inflammationsdämpande vilket inte odlad lax är alltså! Omega-3 är bra mot inflammationer och värk! Omega-3 är inflammationsdämpade. Av ett överskott av omega-6 däremot får du inflammationer i kroppen!
 
Likaså är det med kött! Bättre äta kött från vilda djur som naturligt betat ekologiskt ängsgräs och buskar än de som är uppfödda på spannmål, pellets och konstgödslade odlade vallar. De djur som äter naturligt grönt innehåller mer omega-3 fett. De som äter spannmål innehåller mer omega-6 fett. Likaså med ägg. Tänk vad gula och fina äggulorna blir på de hönor som får äta grönt gräs, picka ute i naturen samt äta lite grönsaksrester mm än de som är hormonbehandlade samt industriellt uppfödda med konstiga foder.
Nu tycker jag i och för sig inte man skall äta så mycket animaliskt, utan mer vegetariskt! Mer grönt! Men om man väljer att äta fisk och kött ibland - välj kvalitet!
 
Om vi äter fel balans, för mycket omega-6 istället för omega-3 - blir vi sjuka eller får diverse sympton!
 
 
Snart är det jul. Har köpt julblomma så jag får lite julstämning på söndag och 1:a advent!
 
ÄT MER OMEGA 3-FETTER!
 
Vi får i oss alldeles för mycket omega 6-fetter och för lite omega-3 fetter. Balansen omega 3/6 är viktig för hälsan.
Omega-6 fetter behövs i små mängder, men överskott ger skadliga effekter! Vi får i oss för mycket omega 6 nu för tiden! Förr innehöll maten mer omega-3.
Googla på "balans omega 6 omega 3" får du se! Omega-3 fetter minskar inflammation i kroppen och vi måste äta mer omega-3 och mindre omega-6 för att få rätt balans!
Yttre tecken på omega-3-fettsyrebrist kan exepmelvis vara torr hud, skört hår, mjuka fingernaglar som skivar sig, sprickor i fingertopparna, mörkfärgade fläckar i olika nyanser i ansiktet, en blandhy som är både fet och torr, mjäll och skorvlig hud på armbågarna eller nedre delen av benen. Omega-3 är viktigt för kvinnor, har en stabiliserande effekt på humöret i samband med menstruation och motverkar menssmärtor.
 
Linolensyror (omega-3-fettsyror):
Hampfröolja 57%
Linfröolja 53,2%
Linfrön 14%
Valnötsolja 11,5%
Rapsolja 9,6%
Jättenattljusolja 8,2%
Valnötter 5,6%
Vetegroddsolja 5,0%
Makrill 1,8%
Strömming 1,8%
Lax 1,8%
Tonfisk 1,4%
Laxforell 1,0%
 
Även mycket viktigt vilket sorts fett du äter. Alla fetter tål inte upphettning och blir direkt giftiga och farliga vid upphettning.
 
ÄT RÄTT FETTER OCH FÖRBÄTTRA DIN HÄLSA!
 
Detta är några exempel på DÅLIGA skadliga fetter som du INTE skall äta:
Chips, Margarin, Palmkärneolja, Solrosolja (för mycket omega-6), Manipulerade fetter och oljor, transfetter, solrosolja, jordnötsolja, sojaolja, varmpressade vegetabiliska oljor, margarin Becel.
 
Vegetabiliska oljor är ofta jättefarligt att upphetta!
Vad använder lunchrestaurangen du äter på för fetter? Är det billiga majsolja och solrosolja som inte får upphettas som de steker maten i.... upphettade farliga oljor som du sedan får hjärtinfarkt och cancer av?! Nej fy då! Gör din egen mat. Fel fett = blir så småningom kanske cancer, hjärt- och kärlsjukdomar mm! I flera år har de lurat oss att använda margariner, billiga vegetabiliska oljor mm. Oljor vilka har innehållit för mycket omega 6 i jämförelse mot omega-3 samt att de blir farliga då de värms upp.
 
Vissa omega 6 oljor kan dock vara bra.  Men de skall inte upphettas! De skall vara kallpressade. Tänk dock på omega 3/6 balansen! Kanske kan omega 6 oljorna användas som salladsdressing tillsammans med pressad citron och örtkryddor. Gröna örtkryddor skall vara nyttigt. Medelhavsdiet där de plockat vilda örtkryddor och blad - nyttigt, nyttigt!
 
Oljor och fetter som är bättre att äta:
Kokosolja extra virgin (dyrare varianten från hälsokost), riktigt smör, extra virgin olivolja, fiskoljor, feta fiskar (vild), kallpressad olivolja och rapsolja, kallpressad linfröolja (inte härsken - förvara kallt och mörkt), kallpressad sesamolja, kallpressad kokosolja, avokado.
Fett som tål upphettning är kallpressad kokosolja, smör och kallpressad (extra virgin) olivolja. Rapsolja tål delvis upphettning. Köp kallpressade oljor. Inte de billigaste! Tänk på hälsan!
 
Googlat lite:
 
OMEGA 6
 
Rapsolja har naturligt en bra balans mellan omega-3 och omega-6:

Solrosolja innehåller mycket omega-6 men inte något omega-3:

Linfröolja innehåller mycket omega-3 och mindre omega-6:

Olivolja innehåller åtta gånger mer omega-6 jämfört med omega-3 men också nyttigt enkelomättat fett och inflammationshämmande och antioxiderande fenolföreningar:

För mycket omega-6 snabbade upp spridningen av prostatacancer med fiskolja hade motsatt verkan:

Omega-6 är fettsyror som precis som omega-3 fettsyror är byggstenar till fleromättat fett. Omega-6 är nödvändigt att få i sig av i kosten eftersom kroppen själv inte kan tillverka dem. Balansen mellan omega-3 och omega-6 i kosten är viktigt. Idag äter många en kost mycket omega-6 men lite omega-3.

Omega-6 är precis omega-3 en fettsyra som är livsviktig att få i sig av i kosten. Kroppen kan inte själv tillverka omega-6. I en normal svensk kost får man emellertid i sig rikligt och ofta mer än vad som behövs av omega-6 men för lite omega-3.

Balans mellan omega-3 och omega-6

Omega-3 och omega-6 samspelar med varandra och kan ibland ha en "motsatt" verkan. Äter vi för mycket eller för lite av en fettsyra störs samspelet och kroppen kan fungera sämre. Orsaken ligger bl.a. i att hormonliknande ämnen som kallas för eikosanoider tillverkas av fettsyrorna.

Eikosanoider påverkar bl.a. inflammationer och immunförsvar, blodtryck, syresättning m.m. Olika eikosanoider kan ha olika verkan på samma funktion och därför blir balansen mellan omega-3 och omega-6 viktig.

Kvoten omega-6 / omega-3 ska enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna (2004) ligga på 4/1. Många andra menar att kvoten snarare ska ligga mellan 1/2 och 1. Oavsett vilket äter många idag mycket mer omega-6 än omega-3.

Omega-6 i livsmedel

Omega-6 det också mycket av i rött kött. Nötter innehåller normalt en mycket högre andel omega-6 jämfört med omega-3. Ett undantag är valnötter där kvoten omega-6 / omega-3 är 4,65.

Färdigmat både köpt på stan och i butik och vissa sorters godis innehåller också ofta  stora mängder omega-6 men lite omega-3.

Omega-6 i olja

I tabellen ser vi att majsolja och solrosolja som är två mycket vanliga stekoljor innehåller stora mängder omega-6 men inget eller nästan inget omega-3.

Det är med andra ord bättre att använda rapsolja som har en god balans mellan omega-3 och omega-6. Olivolja kan ses som neutral i sammanhanget och tillför andra nyttiga fetter. Linfröolja eller fiskolja kan användas som ett kosttillskott av omega-3 för att kompensera om kosten är dåligt balanserad.

Olja Omega-3 Omega-6 Omega-6 / Omega-3
Solrosolja 0 69 69
Majsolja 1 61 61
Olivolja 1 8 8
Sojaolja 7 54 7,714
Rapsolja 10 22 2,2
Linfröolja 57 16 0,281
 
Från Wellnessguide:
 
Omega-3 från alger bättre än fiskolja       
 
Omega-3 från alger är miljövänligare, renare, billigare att producera och det första och enda alternativet för vegetarianer att få i sig den direkta formen av de nyttiga omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.
För ett kilo ren fiskolja krävs det upp emot 500 kilo fisk. Och samtidigt som fiskbestånden blir färre och färre äter vi mer fiskolja. Vad många kanske inte tänker på är att dessa essentiella fettsyror, där EPA och DHA hör till de viktigaste, inte bildas i fisken utan kommer ifrån maten de äter - mat i form av mindre fiskar, som i sin tur äter ännu mindre fiskar. Och längst ned i kedjan hittar vi alger och växtplankton.
DHA (dokosahexaensyra) är viktig för: - synen, för att hjärnan ska fungera, och hos foster utvecklas optimalt.
EPA (eikosapentaensyra) är viktig för: - hjärnan, cellerna, kan motverka depression, har inflammationshämmande egenskaper och främjar en god hjärt- och kärlhälsa.
Ett schweiziskt företag har lyckats utvinna både EPA och DHA från alger och tillverkat ett kosttillskott av detta. Produktionen är ekologisk och miljöfördelarna stora. Förutom att fiskarna i större utsträckning får simma kvar i sina vatten reducerar odling av alger halten av koldioxid i atmosfären. Enligt tillverkarna försvinner det 2,2 ton koldioxid i atmosfären för varje ton alger som odlas.
Vegetarianer har länge fått dras med att äta valnötter, krossade linfrön och rapsolja för att få i sig omega-3 - vilket inte är så effektivt eftersom dessa källor inte innehåller den direkta formen av EPA och DHA. I stället måste en omvandling till dessa syror ske i kroppen, där så mycket som 80-90 procent går förlorad i processen.
Även för icke-vegetarianer, som får i sig omega-3 från mellanhanden fet fisk, är alger ett bättre alternativ. Halten av omega-3 i fisk är nämligen mycket beroende av vad fiskarna äter.
Av ekonomiska skäl ger fiskodlare i dag ofta soja och vegetabiliska oljor som foder, vilka innehåller låga halter av omega-3, i stället för mat gjord av fisk eller fiskolja. Omega-3-halten i fisk har därför sjunkit under de senaste tio åren.
Det finns även en risk att få i sig tungmetaller via fisken vi äter. Odling av alger som används till kosttillskott sker däremot i bassänger och påverkar varken det marina ekosystemet, fiskbestånd eller deras naturliga näringskällor.

Jordgubbar med mandelmjölk - Chokladdryck

          
HEJ!
 
I går kväll blötlade jag en påse med mandlar samt ställde fram en djup tallrik med frysta jordgubbar på tining. I morse hällde jag bort vattnet på mandlarna, sköljde dem samt mixade mandelmjölk av dem med en lite havssalt i. Silade drycken i vanlig sil. Personligen tyckte jag mandelmjölen blev rätt smaklös. Någon typ av sötning i hade varit gott. Färska dadlar eller kanske en banan. Lite vaniljpulver. Möjligtvis skulle jag ha blötlagt någon enstaka torkad frukt också igår kväll. Förberedelserna kvällen innan går rätt fort. Bara komma ihåg och planera lite. Jordgubbar och mandelmjölk var ganska gott. Att ha i lite granola/raw müsli av något slag hade varit ännu godare.
 
 
JORDGUBBAR MED MANDELMJÖLK
Mumsfillibabba!
 
 
    
Jag provade även mixa bara jordgubbar och mandelmjölk. Det var också rätt smaklöst. Då var det godare att äta jordgubbar med mandelmjölk till i djupa tallriken. Eller chokladdryck enligt nedan! Att ta och sila igenom en nötpåse hade kanske gett en finare mjölk. Men gick fort och bra med vanlig sil med. 
                                                                                                                           
CHOKLADDRYCK
Detta var rätt gott! Kall chokladdryck. Mandelmjölk med honung och kakaopulver.
 
 
 

Nöt- eller frömjölk

 
KANELDRINK
  • 0,75 dl - 1 dl skalade hampafrön
  • 0,5 dl skalade sesamfrön
  • 4 dl vatten
  • 6 aprikoser
  • 1 tsk kanelpulver
  • 1 tsk honung raw
  • Lite havssalt
Ovanstående är ungefärliga mängder som jag tog.
Mixade allt till slät dryck.
 
VARIATION
  • Att ha i en banan hade varit gott! Blir sötare och krämigare.
  • Kanske ha i lite vaniljpulver.
  • Aprikoser kan bytas ut mot färska dadlar som är sötare. Eller fikon. Några färre då. Dadlar är väldigt sött. Aprikoser känns inte lika söta. Kom ihåg att det alltid skall vara osvavlade (de är bruna, ej gula) aprikoser, från Hälsokostaffärer, dessa har jag köpt på Hemköp.
  • Honung kan bytas mot annan sötning exempelvis agave nectar.
  • Istället för kanel kan man ta raw kakao eller carob för att få chokladdryck.
  • Istället för kanel kan man smaksätta med bär. Kanske jordgubbar eller blåbär.
  • Om man istället vill ha pepparkakssmak ta kryddorna: kanel, nejlika och ingefärapulver. Kanske 1/2 tsk av varje?
  • Istället för hampafrön och sesamfrön kan man ha blötlagda mandlar. Täck ca 1 dl blötlagda mandlar, låt stå 4-8 timmar i kylskåp över natten, att mixas med 4 dl nytt vatten. Sila mandelmjölken
  • Möjligtvis om man gör med mandlar sila drycken igenom en nötpåse för att få slät mjölk. Jag har en nötpåse som jag fortfarande aldrig har använt. Köpte den på Raw Life Festival på Ängsbacka 2011 och den är av märket "rawfood byerica". Skall inviga och testa den snart! Kanske blötlägga mandlar över natten! :)
Nötmjölkpåse!
 
Nedan följer några olika mandelmjölkrecept och tips. Ca 1-2 dl mandlar till 5 dl vatten. Mandelmjölk för att få len hud!
 
 
MANDELMJÖLK

Ca 2 glas

  • 1 dl mandel, gärna blötlagd i ca 5 timmar
  • 5 dl vatten
  • Äkta vaniljpulver
Sila bort blötläggningsvattnet.
Mixa mandel med 5 dl nytt vatten tills den blir slät.
Sila ut mjölken med en silduk, nötmjölkpåse eller nylonstrumpa.
Smaksätt med vaniljstång eller äkta vanilj.
 
 
MANDELMJÖLK

Ingredienser

  • 2 dl mandlar
  • 9 dl vatten
  • 2 färska dadlar (tillval)

Recept

  1. Blötlägg mandlarna i vatten över natten (helst)
  2. Skölj dem i vatten (för att få bort garvsyran)
  3. Skala dem (inget måste, men det är enkelt och ger godare mjölk)
  4. Mixa 1 dl mandel 4,5 dl vatten (och en urkärnad färsk dadel om du vill ha mjölken sötare)
  5. Sila genom en nötpåse. Spara bulken som blir kvar i ppåsen
  6. Mixa och sila resten av mandeln (1 dl mandel, 4,5 dl vatten)
  7. Mixa mandelbulken som blev över. Sila i en nötpåse

Tips

Du kan givetvis smaksätta din mandelmjölk, antingen när du mixar den eller efteråt. Rå kakao och Mesquite är gott. Eller varför inte hallon och blåbär?

Den färdiga mjölken står sig ett par dagar i kylskåp, helst i mörk tätslutande förpackning.

 

Ingredienser: 225 g (1 1/2 c) mandel 1 l (4 c) vatten

Tillagning

1. Täck mandeln med vatten och lägg i blöt i kylskåpet i 4 timmar alt. över natten.

2. Ta bort mandelskalen – de kommer att lossna lätt. Hoppa över detta steg om du köpt skållade mandlar från butiken.

3. Blanda mandel med vatten i en matberedare eller med en stavmixer.

4. Tryck igenom en rostfri sil med hjälp av en sked eller spade för att få ut så mycket vätska som möjligt. Massan kan torkas och användas som mandelmjöl i andra recept.

5. Mandelmjölk håller sig färskt i kylskåp i upp till 4 dagar.

 

NÖT- ELLER FRÖMJÖLK

  • Skölj och blötlägg 2-3 dl nötter, mandlar eller frön över natten
  • Nästa morgon silar du bort vattnet och sköter några gånger och häller dem i mixern
Det är viktigt att blötlägga nötterna/fröna först, eftersom de innehåller fytinsyra. Då avaktiveras fytinsyran. Fytinsyra blockerar nämligen upptaget av viktiga mineralämnen.
  • Smaksätt ev med 2-3 dadlar innan du mixar. Eller stevia, agave, honung, vaniljpulver och en liten nypa salt.
  • Tillsätt 3 msk rå kakao om du vill ha chokladmjölk.
  • Fyll på med ca 9 dl vatten.
  • Mixa.
  • Häll sedan alltihop i en sil eller en nötmjölkspåse och låt mjölken rinna av i en bunke eller kanna.
  • Krama ur de sista dropparna.
  • Mixa nötmassan med lite nytt vatten igen i mixen för att utvinna ännu lite mer mjölk.
  • Spara nötmassan och gör raw-biffar eller kakor.

Aloevera-drink

Har gjort en liten dryck som jag fick förslag på på Facebook.
 
ALOEVERADRINK
  • 1 pressad citron
  • 1-2 msk Aloe Vera
  • 1/2 - 1 msk honung
  • 1 glas med vatten
MIXAS i mixer.
 
 
...och härifrån fick jag förlaget:
 

Färskpressad juice

Färskpressad juice
  • 3 apelsiner
  • 4 små äpplen
  • 1,5 cm färsk ingefära
  • Färsk spenat
Ett annat gott förslag från mammas kusin Maria Berg är:
  • Apelsiner
  • Morötter
  • Basilika
  • Vitlöksklyfta
Att börja dagen med en färskpressad juice känns lyxigt.
 
Recept från rawfoodmiddagar i Stockholm!
 
 
  • Färskpressad söt apelsin
  • Lite extra virgin olivolja på toppen
  • Lite färsk timjan på toppen att tugga på
Skriver nedan några TIPS / förslag på olika recept, de flesta FÄRSKPRESSADE (någon mixad), skriver inte exakt hur, men PRESSA är det mest, ni får improvisera lite:
 
AVGIFTARE:
  • 4 äpplen, 1 citron skalad, 2  limfrukter skalade
  • 1 cantaloupemlon, 1 limfrukt skalad, 25 körsbär urkärnade
  • 1 grapefrukt, 3 dl filtrerat vatten fryst till isbitar, 10 jordgubbar snoppade
  • 3 citroner skadade, 2 äpplen, 3 aprikoser urkärnade, 25 röda kärnfria vindruvor
  • 1/2 vitkålshuvud, 3 stora morötter, 40 tranbär
  • 3 rödbetor, 1 grapefrukt, 2 limfrukter skalade
  • 3 rödbetor, 2 stora morötter, 2 äpplen
  • 4 morötter, 2 citroner, 1 msk linfröolja
  • 1 gurka, 3 selleristjälkar med blad, 2 medelstora broccolibuketter
  • 4 tomater, 1 lök, 2 citroner
  • 2 medelstora broccolibuketter
  • 1/2 gurka
  • 1 stor bunt vattenkrasse
  • 8 färska dragonblad
VIKTMINSKARE:
  • 4 äpplen, 3 aprikoser urkärnade, 1/2 tsk mald kanel
  • 4 äpplen, 25 kärnfria vindruvor, 1 granatäpple
  • 4 plommon urkärnade, 3 stora mogna päron, 2 fikon utan stjälkar
  • 1/2 vattenmelon, 2 eprikor, 1 granatäpple
  • 1 grapefrukt, 1 melon, 15 hallon
  • 2 grapefrukter, 3 citroner, 1 bit 4 cm färsk ingefära, 1 msk honung
  • 1/ medelstort vitklshuvud, 1 purjolök, 4 stora morötter
  • 300 gr spenatblad, 2 lökar, 1 röd paprika, lite färskriven muskot
  • 1/2 gurka, 3 selleristjälkar med blad, 1/ pumpa, 2 fänkålsstånd
  • 10 sparrisstänger, 6 selleristjälklar, 2 stora morötter
  • 4 tomater, 3 selleristjälkar, 2 vitlöksklyftor, en handfull färsk basilika
  • 1 stor bunt vattenkrasse, 85 ruccolablad, 5 tomater
 
ENERGIGIVARE:
  • 25 björnbär, 2 äpplen, 1 ananas
  • 3 persikor, 3 aprikoser, 1 mango
  • 1/2 vattenmelon, 3 fikon utan stjälkar, 1 msk honung
  • 4 äpplen, 3 stora morötter, 2 tsk spirulinapulver
  • 6 plommon, 2 stora mogna päron, 1 avokado PRESSAS, MIXAS
  • 1 gurka, 3 limefrukter, 2 tsk spirulinapulver
  • 1 squash, 10 brysselkålhuvuden, 2 msk vetegräspulver eller färdigköpt juice
  • 300 gr spenatblad, 2 apelsiner, 3 kiwifrukter
  • 3 små rödbetor, 25 gröna bönor rensade, 1/2 pumpa
  • En handfull alfaalfagroddar, 1/2 salladshuvud, 1 röd paprika, 4 stora morötter

 

AVSTRESSARE:
  • 4 äpplen, 25 körsbär, 40 blåbär
  • 5 plommon, ingefära 4 cm, 25 hallon
  • 3 äpplen, 1 mango, 1 papaya, 2 fikon
  • 3 dl filtrerat vatten fryst till isbitar, 15 jordgubbar,, 2 mogna bananer, 1 handfull färska pepparmyntsblad MIXAS!
  • 2 mogna bananer, 4,5 dl kokosmjölk, 1 stjälk citrongräs MIXAS
  • En handfull färska rosmarinkvistar, 4 tomater, 3 stora morötter
  • 4 stora morötter, 1 rotselleri, 2 små rödbetor
  • En handfull färska persiljekvistar, 1/2 salladshuvud, 3 stora squash
  • 1 stor knippa vattenkrasse, 1 gurka, 1 stor bit 4 cm lakritsrot
  • 3 brocccolibuketter, 1 pak-choi, 1 avokado PRESSA och MIXA

 

FÖRYNGRARE:
  • 4 äpplen, 40 svarta vinbär, 1 msk färdigköpt acaibärsjuice eller tinat fryst mos
  • 2 grapefrukter, 3 dl filtrerat vatten fryst till isbitar, 2 granatäpplen PRESSA grapefrukt MIXA istärningar KNACKA granatäppelkärnorna, RÖR OM
  • 25 jordgubbar, 25 körsbär, 2 passionsfrukter PRESSA jordg o körsb, RÖR i kärnor från passionsfrukt
  • 3 apelsiner, 2 nektariner, 1 limefrukt
  • 3 apelsiner, 1 papaya, 6 plommon
  • En handfull färska peparmyntsblad, 25 hallon, 1 melon
  • 1 ananas, 2 apelsiner, 1 kokosnöt
  • 4 äpplen, 3 stora morötter, 1 msk nattljusolja
  • En handfull basilikablad, 10 oliver urkärnade, 3 stora morötter, 1/2 gurka
  • 4 stora morötter, 10 sparrisstänger, 1 stjälk citrongräs

 

MATSMÄLTARE:
  • 4 äpplen, 25 körsbär, 2 fikon stjälkarna borttagna
  • 1 papaya, 4 aprikoser, 40 blåbär
  • 3 stora mogna päron, 1 papaya, 4 cm färsk ingefära
  • 1 gurka, 4 selleristjälklar med blast, 2 kiwifrukter
  • 1 mango, 3 stora mogna päron, 1 msk färdigköpt aloe vera juice
  • 4 äpplen, 2 citroner, 1 fänkålsstånd
  • 1 ananas, 1 lime, 1 sötpotatis
  • 1/2 medelstort vitkålshuvud, 3 stora morötter, 2 fänkålsstånd
  • En handfull färska peppermyntsblad, 2 squasch, 1 gurka
 
IMMUNSTÄRKARE:
  • 4 äpplen, 4 plommon, 40 tranbär
  • 2 persikor, 25 körsbär, 25 björnbär
  • 3 kiwifrukter, 15 jordgubbar, 25 kärnfria vindruvor
  • 3 clementiner, 1 mango, 1 papaya, 2 granatäpplen PRESSA tillsätt kärnor från granatäpplet
  • 1/2 vattenmelon, 1 mango, 20 blåbär
  • En handfull färska basilikablad, 2 apelsiner, 2 kiwifrukter, 2 stora morötter
  • 6 selleristjälkar, 2 stora morötter, 2 citroner
  • En handfull färska korianderblad, 4 stora morötter, 2 squash
  • 4 stora morötter, 1/2 litet blomkålshuvud, 1/2 tsk mald gurkmeja
  • En handfull färska persiljekvistar, 2 paprikor, 2 lökar, 2 vitlöksklyftor
  • 1 stor bunt vattenkrasse, 1 paprika, 4 tomater, 1 msk extra jungfruolivolja

 

HJÄRTKITTLARE OCH HUMÖRHÖJARE:
  • 4 äpplen, 2 limefrukter, 15 jordgubbar, 1 tsk mald kanel
  • 4 äpplen, 25 kärnfria vindruvor, 25 blåbär
  • 1 ananas, 2 mogna bananer, 3 dl kokosmjölk, MIXAS
  • 3 stora morötter, 2 nekatariner, 2 apelsiner
  • En handfull färska pepparmyntsblad, 4 äpplen, 1/2 gurka
  • 3 broccolibuketter, 1/2 medelstort kålhuvud, 25 gröna bönor, 1 tsk sesamolja
  • 300 gra spenat, 10 sparrisstänger, 3 små rödbetor, en nypa kajennpeppar
  • 4 stora morötter, 1 purjolök, 2 vitlöksklyftor
  • 1 medelstor jams, 20 räisor, en handfull färska persiljekvistar
  • 1/2 salladshuvud, 10 rädisor, 1 gurka
  • 2 paprikor, 4 stora morötter, 1 mask olivolja

 

 

Rekommenderar små söta böcker i en serie:
Sarah Owen
- Juicer som håller dig frisk, 100 juicer
- Så stärker du ditt immunförsvar
- Örter som läker
- Mat som håller dig ung
- Klassiska huskurer
- Ät dig smal
 
 
 

Glass i stora lass

 
RAW FOOD GLASS
 
Att göra raw food glass av naturliga råvaor är ett nyttigt och lätt alternativ till vanlig glass som innehåller massa vitt socker och konstiga ämnen.
Man kan göra glass i sin matberedare, om man har en stark mixer, glassmaskin eller en Green Star Juicer.
 
Här ovan har jag gjort glass i min Vitamixer av blåbär, jordgubbar och citron. Sedan kokosnötflan ovanpå. Gott då glassen får tina lite. Jag hade senare på mer kokos än detta!
 
Att göra glass av banan blir väldigt krämigt och fluffigt. Skala bananer. Stoppa i en plastpåse och frys ner. Ta upp det en liten stund att tina innan du vill mixa din glass. En stark mixer klarar av att mixa frusen frukt. Inte säkert en billigare maskin orkar det. Kanske man då måste tina frukten någon minut extra (15 min), skära den i småbitar och tillsätta lite vätska om det behövs. Låt inte mixern gå för hårt att motorn bränns sönder.
 
Mangoglass kan vara gott. Färdigfrysna bitar av mango finns att köpa i butiken. Annars blanda typ banan-jordgubb-dadlar. Banan-blåbär. Osv.
 
Här nedan ett förslag på recept!
 
Bananglas med choklad/dadel-sås med nötter!
 
BANANGLASS
Frusna bananer mixas
 
CHOKLAD/DADEL-SÅS
1 del dadlar
2 delar vatten
Blötlägg dadlarna i vatten. Mixa sedan med:
1-2 msk rå kakaopulver
Äkta rå vaniljpulver
 
NÖTTER
Ät inte vanliga hårda nötter direkt från butik. Blötlägg nötter ett halvt dygn. Enzymer väcks till liv. Häll bort vattnet, skölj. Torka nötterna i en torkugn max 40 grader.
 
Se Youtube-film nedan länk hur man kan göra bananglass i sin matberedare! Kopiera länken och klistra in i din internetläsare. (Jag vet inte hur jag får länken att fungera!)
 
http://youtu.be/OkOGcEvy9Pk
 
 
 
Här nedan recepttips på glass från Zarah Öberg:
 

Chokladglass 4 personer
3 frysta ekologiska bananer i bitar

250 g (1 pkt) frysta mangobitar

2 msk kakao

1 msk honung eller 1/2 msk lönnsirap

2 msk rå kakao eller finriven mörk choklad

1 kruka färsk mynta

2 msk krossad mörk choklad som strössel


Skala och hacka bananerna i mindre bitar och frys in dem i förväg. Ta sedan ut de frysta bananbitarna och mangon och låt tina i cirka 10 minuter. Mixa banan, mango, kakao, lönnsirap och rå kakao (alternativt mörk choklad) till en slät glass i en matberedare. Skopa upp den sommarfräscha glassen och toppa med riven mörk choklad och myntablad. Rå kakao finner du i alla välsorterade hälsokostbutiker

.
Hallon- och citronsorbet 4 personer

4 frysta ekologiska bananer i bitar

4 dl frysta hallon eller jordgubbar

2 msk rivet skal från 2 ekologiska, tvättade citroner


Skala och hacka bananerna och frys in dem i förväg. Ta sedan ut de frysta bananbitarna och hallonen och låt tina i cirka 10 minuter.  Mixa alla ingredienser till en slät glass i en matberedare och servera med en sked färska bär. Du kan byta halva delen hallon mot blåbär eller rabarber, för att få en mer syrlig smak på glassen. Använd banangrunden som en plattform för att testa dig fram med olika smaker och färger.

 

Banan- och ingefärsglass 4 personer
4 frysta ekologiska bananer i bitar

1 krm kanel

1 msk riven ingefära

 

Skala och hacka bananerna och frys in dem i förväg. Ta sedan ut de frysta bananbitarna och mixa med kanel och riven ingefära i en mixer. Lägg blandningen i en eller flera skålar, garnera med kryddblad från mynta eller basilika eller kanel. Testa dig fram genom att mixa med olika kryddor, såsom ingefära, basilika, spenat, kardemumma eller chilli. Det blir en fin blandning med söt smak från bananen och lätt bitter smak från kryddor och örter.


 


Guacamole - Vitlök

 
GUACAMOLE
 
Detta tog jag:
  • 2-3 avokados
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • Örtsalt
  • 1 pressad citron
Mixa ovanstående.
 
  • 1 finhackad tomat
  • 1 liten finhackad rödlök
Rör ihop för hand de hackade grönsakerna med det mixade.
 
För övrigt tog jag här åt jag guacamolen med egenhändigt gjorda rawfoodbröd, ruccola, tomat, surkål och två sorters oliver. Guacamolen blir rätt stark och smakrik av bara vitlök och lök. Går givetvis ha i småhackad chilipeppar om man vill ha det ännu starkare.
 
VITLÖK
 
 

Vitlök

Hämtat från Nyfiken Vital:
 
Vitlök har använts i traditionell läkekonst under tusentals år och det är en uppskattad krydda. Vitlök kan ha effekt mot bakterier och svamp, stimulerar immunförsvaret. Vitlök verkar antioxiderande och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Svavelföreningarna i vitlök kan hjälpa  kroppen att göra sig av med tungmetaller.

Allium sativum

Vitlök har använts som krydda, livsmedel och medicin i otaliga kulturer under tusentals år. Vitlöken användes i Egypten mot cirkulationsrubbningar, huvudvärk, tumörer, infektioner och mask.

I orienten har vitlök använts för att behandla hudsjukdomar, tuberkulos, blindtarmsinflammation m.m. Under det tidiga 1800-talet blandades man vitlök i vin i Frankrike som skydd mot farsoter.

Idag har vi lärt oss att vitlök förebygger plack i blodkärlen, förbättrar blodtrycket,  minskar mängden farligt kolesterol, förebygger förkylning och hosta samt har effekt vid bronkit och astma.

Vitlök innehåller ämnen med antioxiderande egenskaper.

Vitlök mot bakterier, virus och svampar

1858 visade Louis Pasteur att vitlök har antibakteriella egenskaper. Under första och  andra världskriget behandlade man sår med vitlök som skydd mot röta.

Försök i provrör och på djur har visat att vitlök är verksamt mot flera typer av bakterier, virus, svampinfektioner och inälvsparasiter. Man tror att vitlök kan hjälpa till att understödja immunförsvaret och förebygga infektioner i människor.

Vitlök kan normalt kombineras med vanlig antiobiotika. Vitlök innehåller ämnen som understödjer de  nyttiga bakterierna i kroppen som skadas av antibiotika. Vidare kan vitlök understödja den  effekt mot infektionen som antibiotikan har genom att själv motverka bakterierna.

Vitlök och viktminskning

Färsk vitlök höjer fettförbränningen genom att kroppstemperaturen ökar. Färsk vitlök hjälper till att regulera blodsockret vilket gör att suget efter socker kan minska.

Kroppstemperaturen höjs vid låga doser medan reguleringen av blodsockret kan kräva högre doser.

Vitlök och hjärt- och kärlsjukdomar

Vitlök förebygger blodproppar, ökar andelen bra kolesterol och sänker andelen dåligt kolesterol  och kan medverka till ett lägre blodtryck.

Effekten på blodtrycket och kolesterolvärdet är relativt låg och behöver kompletteras med en god kost i övrigt.

Vitlök stärker immunförsvaret

Vitlök stärker immunförsvaret. Detta sker bl.a. genom att vitlöken är probiotisk och prebiotisk.  Att vitlök är prebiotisk innebär att den innehåller näringsämnen som de nyttiga bakterierna i  kroppen behöver och att den är probiotisk innebär att vitlök bär med sig nya nyttiga bakterier in i kroppen.

Vitlök stärker immunförsvaret också genom att stimulera macrofager och T-celler att angripa bakterier och virusinfektion.

Vid sänkt motståndskraft mot infektioner är en vitlökskur ett bra val som en del av  återhämtningen.

Vitlök mot tarmparasiter

Vitlök har traditionellt använts mot alla typer av tarmparasiter. Studier understödjer detta och har visat att rå vitlök har effekt mot Ascaris lumbricoides.

Generellt vid konstaterade tarmparasiter är moderna mediciner överlägset mer effektiva än kända  naturliga alternativ. Effekten är fortfarande intressant i samband med perioder där man lägger mer energi på att generellt rena kroppen från gifter och sjukdomsalstrare, inte minst genom att vitlök har en viss effekt mot så många olika sjukdomsalstrare.

Vitlök vid sårvård

Vitlöksaft är ett effektivt antiseptikum på alla typer av sår. Vitlök kan ge en effektiv  mot sårbakterier och svamp. Vitlök kan verka irriterande på huden och läs därför  varningen längre ned.

Den eteriska oljan eller färsk vitlök utblandad med olivolja tar bort klådan från och kan medverka till att läka ut eksem.

Notera varningen för irritation längre ned. Vidare kan vitlök och andra livsmedel i olja felaktigt tillrätt och förvarat orsaka botulism.

Tungmetaller

Svavelföreningarna i vitlök hjälper till att föra ut tungmetaller från kroppen. Detta kan ha effekt  på kvicksilver men har ingen effekt på bly.

Vitlök förebygger cancer

Flera studier har pekat på att en kost rik på vitlök och annan lök kan förebygga vissa cancersjukdomar. Detta gäller särskilt cancersjukdomar i tarmarna.

Dosering

Magen tolererar inte gärna höga doser av vitlök men kan vänja sig. En kur börjar därför typiskt på en liten dos av 1 - 3 klyftor per dag.

Efter detta har kroppen vants sig vilket bl.a. gör att du inte luktar alls lika mycket längre. Kan nivåerna av vitlök gradvis höjas. Höjning av dosen kan innebära att du börjar lukta vitlök  igen. Lukten minskas om man äter mycket gröna grönsaker och gröna kryddor.

Används vitlök för att föra ut tungmetaller måste vitlök kompletteras med en kost rik på  mineraler. Orsaken är att kroppen hellre har tungmetaller i kroppen än inga metaller alls.  Det behöver med andra ord finnas andra metaller tillgängliga för att kvicksilvret ska föras  ut.

Vill du stärka upp motståndskraften mot infektioner under en utsatt period men där din kropp är i god form räcker tre vitlöksklyftor per dag. Är din motståndskraft nedsatt vill du upp till sex  klyftor eller mer per dag. Vid en kur mot infektioner kan man behöva äta betydligt mer vitlök.

Varningar, Säkerhet och Interaktion

Vitlök är inte giftigt men höga doser kan vara ansträngande för magen. Kurer behöver därför starta i små doser.

Färsk vitlök på huden kan orsaka kraftig irritation. Färsk vitlök ska aldrig läggas direkt  på huden eller på sår.

Vitlök kan sänka blodsockerhalten och kan därför samverka med diabetes mediciner med motsvarande verkan. Vitlök kan kombineras med dessa för att möjliggöra en lägre dosering men blodsockerhalten måste följas. Resultatet kan annars bli för lågt blodsocker.

Mediciner som ökar blodningsbenägenheten kan förstärkas av vitlök som har motsvarande effekt. Detta gäller bl.a magnecyl och warfarin.

Vitlök kan påverka vissa mediciner mot HIV på sådant sätt att blodnivåerna av medicinerna minskar.

Hundar och katter saknar enzym som vi har. Detta innebär att svavelföreningarna i vitlök kan vara farliga för dessa djur.

Aktiva ämnen och Farmakodynamik

Färsk vitlök är rik på ett flertal vitaminer och mineraler...

  • Kalcium.
  • Folat.
  • Järn.
  • Magnesium.
  • Mangan.
  • Fosfor.
  • Kalium.
  • Selen.
  • Zink.
  • B1-vitamin.
  • B2-vitamin.
  • Niacin.
  • C-vitamin.

I vitlök finns högvärdiga näringsämnen och komplexa föreningar som bidrar till dess positiva effekt på hälsan. Ett stort antal ämnen har identifierats i vitlök. Ämnen Alliin är en svavelförening som är luktlös. Ämnet omvandlas i kontakt med luft till allicin som tros stå för en del av vitlökens effekt på hälsan. Allicin ger förövrigt vitlöken dess lukt.

Ett långt fler antal andra ämnen bidrar till effekten av vitlök. Över 50 olika svavelföreningar finns. Mer än 100 troligen aktiva ämnen finns. Exempel är citral, terpener terpenalkoholer (geraniol  och linalol) m.m.


En sjukdom - 7 steg av försurning - The pH Miracle

The pH Miracle
There is only one sickness, one disease, one health and one treatment.  The one sickness and the one disease is the over-acidification of the blood and then tissues due to an inverted way of living, eating and thinking.  The one health and one treatment is to maintain or restore the alkaline design of the body with an alkaline lifestyle and diet I call the pH Miracle "LIFE" style and diet. There are seven stages of acidosis of the one sickness and one disease.
 
 
pH-stickor.
Går att kolla sitt pH-värde i saliv eller urin med pH-stickor. Kolla på morgonen innan frukost. Bör vara runt pH 7. Finns att köpa på nätet eller på Apoteket. På nätet - sök på "pH stickor". www.phbalans.com har pH-stickor! Bör bli grön-blått alltså, inte gul!
 
 
ÄT MYCKET GRÖNA GRÖNSAKER, MÖRKGRÖNA SALLADER och BLAD!
Lite intressant detta! Googlade lite om pH Miracle! Se nedan. Jag har inte läst boken.
 
 
 
pH miraklet:
 
Du äter dig mätt varje dag men dina celler är fortfarande hungriga eftersom det mesta av vår mat idag saknar energi, vitaminer, mineraler och dessutom sänker kroppens pH-värde (försurande). Husmanskost, stress och elitidrott bidrar starkt till ökad syrabelastning i kroppens bindväv och organ.
 
Alla våra sjukdomar sitt ursprung i en mer eller mindre försurad kropp. Det är då vårt pH-värde sjunker i vävnaderna som sjukdomsframkallande organismer trivs. Virus (t.e.x. svininfluensa), bakterier, svamp (candida) och parasiter frodas där och släpper ut sina egna försurande slaggprodukter/toxiner. Dessa ämnen samt våra egna slaggprodukter från ämnesomsättningen dumpas i bindväv och organ när det blir mer än utrensingsorganen klarar av. Därmed hindras näringsämnenas väg till cellen och slaggprodukternas transport från cellen och cellen badar till slut i en sur miljö. 

Kännetecken för syrabelastning; värk i muskler eller leder, svampinfektion, eksem, trötthet, hudproblem, huden blir röd vid massage. Övervikt och benskörhet är också två symptom av att kroppen försöker späda ut och buffra ett överskott av syror. Drabbas du ofta av förkylningar? Vill du minimera/eliminera grogrunden för svininfluensan och förkylningar? Har du candida, hudsvamp, fotsvamp? Har du fibromyalgi eller annan kronisk sjukdom? Vill du lära dig om en föryngrande kost?
Läs The pH-Miracle

 

Kopierat från nätet:

ÄR DU FÖRSURAD?

Vill du veta symptomen och konsekvenserna av en försurad kropp och få reda på hur man kommer tillrätta med problemen?  Då rekommenderar jag att du läser boken, THE pH MIRACLE, skriven av Dr. Robert O. Young som är blodforskare, molekylärbiolog och författare till flera böcker.  Under 30 års tid har han gjort tusentals levande och torr blodanalyser.

Dr. Youngs teori som kallas "Den nya Biologin", är baserad på att mycket syra i kroppen är en av de vanligaste orsakerna till många sjukdomar. Med en levande och torr blodanalys har han konstaterat samband mellan sjukdomar och kost. Matens innehåll kan göra oss friska eller sjuka.

Dr. Youngs rekommendationer i korthet:

- Ät 80% basisk mat, dvs. grönsaker, helst gröna som är fyllda av klorofyll

- Undvik syrabildande kost: snabba kolhydrater, animaliska produkter, kaffe, kolsyrat vatten/läsk

- Drick basiskt vatten varje dag

- Motionera, tex. med studsmatta/trampolin

- Ta tillskott av SuperGreens & Prime pH

 

Dr. Youngs näringskoncept hjälper kroppen att få tillbaka sin rätta pH balans.

  • En frisk kropp är varken över- eller underviktig, den har idealvikt
  • En kropp i pH balans  kan ge dig hälsan åter
  • När kroppen är alkalisk och syresatt, får kroppen så småningom sin idealvikt
  • Vår inre miljö och dess pH påverkar cellernas livsmiljö i kroppen
  • En ständigt försurad kropp bryter ner kroppens vävnader 
  • Att vara sur i kroppen, leder till sjukdomar 

Försurningsfas enligt Dr. Young:

  • 1. energibrist, trötthet
  • 2. intolerans, irritationer (IBS, allergier, eksem)
  • 3. slembildning och förstoppning
  • 4. inflammationer
  • 5. förkalkning av mjuka vävnader (fibromyalgi,plakkbildning)
  • 6. ulceration, bölder
  • 7. nedbrytning (cancer, hjärt och kärlsjukdomar,stroke, Alzheimer, sklerózis multiplex, diabétes)
 

Frukttallrik - samt om blötläggning av frön och nötter

Frukttallrik
- Granatäppelkärnor
- Äpplen
- Apelsin
- Torkade kokosflan
- Katrinplommon
- Mandlar
 
KATRINPLOMMON
Katrinplommon kan vara bra för en trög mage och för att få fart på magen. Men ät inte för mycket torkad frukt. Det är mycket energirikt, för lågt pH-värde och kanske inte bra för tänderna. 2-3 plommon kan räcka.
 
MANDLAR, NÖTTER OCH FRÖN
Mandlar, nötter och frön är svårsmält. Väck gärna liv i dem genom att blötlägga några timmar, över natten eller ett dygn. En del gift försvinner, nya enzymer bildas och de blir mera lättsmälta. Man kan torka dem i torkugn efter det om man vill!
 
 
Nedan har jag kopierat lite information om blötläggning:
 

VIKTEN AV ATT BLÖTLÄGGA SÄD OCH NÖTTER

Varför ska man besvära sig med att blötlägga nötter, frön och säd innan man tillagar eller äter dem? Verkar inte det vara onödigt extraarbete? Om det vore så viktigt så borde det ju stå på förpackningarna. Ja, det borde det verkligen göra… för det ÄR viktigt!

Låt mig börja med att förklara vad det är vi försöker bli av med genom blötläggning; nämligen fytinsyra. Skalet på säd, nötter, frön och växter innehåller fytinsyra och enzymblockerare s.k antinutrienter, vilket är ett briljant försvarssystem som naturen konstruerat för att hindra växten från att bli konsumerad, innan den hunnit växa upp och föröka sig. Det är till för att bevara fröets/plantans DNA tills det är dags, helt enkelt!

Fytin agerar som en barriär som hindrar den som konsumerar fröet från att ta upp näringen i det. Fytin binder till mineraler, framförallt till kalcium, magnesium, koppar, zink och järn i mag-/tarmkanalen och förhindrar upptaget av dessa. Det är naturligtvis inte bra. Mineraler är livsviktiga och behövs för att bibehålla den viktiga syra-/basbalansen. När blodet blir för surt så använder kroppen mineraler ifrån benstomment, vilket på sikt kan leda till benskörhet och mineralbrist. När folk får reda på att jag äter makrobiotiskt där säd utgör en stor del så är det många som höjer på ögonbrynen, kanske pga. LCHF-trenden? Det är helt riktigt att säd och nötter är olämpligt som föda om det inte prepareras korrekt. Att snabbtillaga säd är en relativt ny trend som saboterar sädens välgörande egenskaper och istället bidrar till mineralbrist och matsmältningsproblem.

Våra förfäder visst bättre! I Japan användes i princip bara fermenterade (jästa) sojaprodukter såsom miso, tempeh, nato, tamari och shoyu tills relativt nyligen. I Indien fermenterade man ris och linser innan man tillagade dosas. I Etiopien fermenterade man teff innan man gjorde det pannkaksliknande surdegsbrödet som kallas för injere. I Mexiko fermenterade man majsen innan man gjorde pazol och i Europa så blötlade man säd många dagar i vatten eller sur mjölk innan man gjorde gröt. Detta bröt ner fytinsyran och antinutrienterna och gjorde det mer lättsmält samt tillverkade B och E vitamin och bevarade mineralerna intakta och tillgängliga för absorbtion i mag-/tarm kanalen. Bönor, linser, nötter, säd och grönsaker är enligt min mening optimal kost, men den måste behandlas på korrekt sätt! De flesta av oss skulle inte hoppa över att steka hamburgaren bara för att det tar lite tid… Det finns ingen quick fix! Vill man äta bra, näringsrik mat så får man ta sig tid och besvär att förbereda den – i alla fall när det gäller ovan nämnda livsmedel. Men det finns fler fördelar med att blötlägga; man ökar sädets proteininnehåll rejält, vilket är positivt för bl.a. veganer och vegetarianer. När man blötlägger säd så tror säden att det är dags för groddning och därmed aktiveras proteinfrämjande enzymer, vilket ökar sädets proteininnehåll med nästan 50%.

Hur gör man då? Säd bör blötläggas i 12 till 24 timmar (jag tycker att ett dygn är att föredra) i ljummet vatten med en skvätt citron eller ofermenterad äppelcidervinäger i. Sen häller man bort blötläggningsvattnet, sköljer ett par gånger och kokar (oftast behövs mindre vatten efter blötläggningen än vad som anges på förpackningen!). Nötter bör blötläggas i vatten med havssalt eller himalayasalt och sen torkas i ugnen. Viktigt är att nötterna är ordentligt torra för att undvika mögelsporer. Själv får jag ont i magen av att t.ex. äta råris eller nötter som inte är blötlagda och det är ju inte så konstigt om de innehåller ämnen som motarbetar mina egna matsmältningsenzymer, eller hur?

 

NÖT- FRÖ OCH POLLENALLERGI

Nötter kan irritera dina slemhinnor och orsaka allergiska reaktioner av olika anledningar, eftersom det innehåller lektiner (proteiner som binder två kolhydrater) som dunstar vid upphettning, men finns naturlig i den råa nöten.
Utöver det så innehåller konventionellt odlade nötter bekämpningsmedel, med de som är ekologiska oftast kan innehålla mögeltoxiner. Dessa toxiner kan bidra till allergiska reaktioner.

I alla frön, kärnor och nötter finns ett naturligt gift, som säkrar deras fortplanting i jorden, så att de inte förstörs. Det är också med anledning av det, som de har hårda skal och att de inte äts av merparten av våra djur. Toxinerna finns där även för att de inte skall ätas upp.
För att undvika mögeltoxiner och lektiner, så kan du blötlägga nötter eller frön över natten i kallt vatten. Häll av på morgonkvisten, skölj noga och rosta lätt i panna med lite havssalt. I vattnet släpper både lektiner och mögel, vilket gör dem mindre irriterande för våra slemhinnor. Var alltså noga med att hälla vattnet.
Havssaltet ökar hållbarheten en aning, men tänk på att alla nötter och frön lätt kan oxidera och förstöras (bli härskna). Ät nötterna direkt eller inom en vecka från att du har öppnat din nötpåse och/eller köp nötter med skal.

 

 

Varför grodda och blötlägga?

När man blötlägger frön och nötter så underlättar vi för kroppen att ta upp allt det goda som finns i dem. Dessutom blir de mer lättsmällta. Om man äter frön och nötter som inte blötlagts så ska man tänka på att dricka vatten till. Man kan även blötlägga torkad frukt. Det är ett utmärkt sätt att minska på fruktsockret som då hamnar i blötläggningsvattnet.


Så blötlägger du:

Vid blötläggning av frön och nötter så räkna mer tre gånger så mycket vatten. Blötlägges i ca åtta timmar/över natten. Torkad frukt blötlägges i 12-24 timmar.
Anledningen till att man groddar är för att groddar är så otroligt näringsrika och fulla av livsgivande energi! Men orkar man inte grodda själv så är det helt okej att köpa färdiga.


Så groddar du:

Börja med att blötlägga det som ska groddas i ca åtta timmar. Placera i en burk (finns speciella groddlådor att köpa, rekommenderas) och se till att överskotts vatten kan rinna undan. Lägg på ett lock och placera burken i ett skåp eftersom det gror bäst i mörker. Groddarna ska sköljas minst en gång om dagen.  Groddarna är klara efter 2-5 dagar, utom quinoa som groddas på 1-2 dagar. Groddarna håller sig fräsha 2-4 dagar i kylskåp


Vad kan man grodda?

Alfalfafrön, quinoa, mungobönor, adzukibönor, gröna linser, bovete, belugalinser, bockhornsklöver, senapsfrö etc, är exempel på sånt som går att grodda. Men de flesta frön, nötter och baljväxter funkar nog, man får helt enkelt prova sig fram!

 

De som går i andras fotspår - kommer aldrig först!

De som går i andras fotspår - kommer aldrig först!
 

Grönt pulver - Gröna superpulver - ÄT GRÄS!

 
GRÖNT PULVER
Här har jag blandat 2 färskpressade apelsiner med 1 tsk grönt pulver. Denna gång heter puvret Optimal Greens Powder. Näring som din kropp behöver. Kan inte påstå det är gott. Det är bland annat spirulina och kelp i det och vissa alger tycker jag inte är så supergott. Men man vet ju det är supernyttigt. Så ett glas kan man ju truga i sig då och då! :) Det finns många gröna pulver på marknaden. Att blanda i en tsk i ett glas dryck då och då - i vatten eller färkpressad juice - är ett snabbt sätt att få i sig extra vitaminer och mineraler. Innehåller naturliga ingredienser som: Vetegräspulver, korngräspulver, clorella, spirulina, alfaalfa med mera!
 
 
CITAT FRÅN ERICA PALMCRANTZ:
"Jag brukar starta dagen med citron och ett grönt pulver"
Publicerat: torsdag 10 december 2009 kl 01:00
 
LOREEN:
Såg en intervju med Loreen i Hellenius hörna. Hon sa att hon börjar sin morgon med spirulina och klorofyll. Även pH-kalk!
 
 
LITE VARUINFORMATION
Jag kopierar här nedan information om produkten. Men det finns många liknande alternativ till denna på markaden.
 

Optimal greens

200 g pulver

Äntligen en grön drink som både är extremt näringsrik och dessutom välsmakande (...Hmmm inte direkt, men) till och med när du blandar den i enbart vatten.

Optimal Greens består av 40 olika ingredienser som omsorgsfullt valts ut för att öka din energi och ge dig optimal hälsa.

Optimal Greens är ett förstklassigt tillskott av olika näringsämnen i dess naturliga form. Vegetabilisk supernäring som ger dig alla viktiga näringsämnen.

Optimal Greens innehåller inte tillsatsämnen, konstgjorda färgämnen, sötningsmedel, gluten, jäst, mjölkprodukter eller soja.

Ingredienser:

  • Spirulina
  • Kravodlad korngräsjuice
  • Kravodlad alfalfajuice
  • Kravodlat korngräs
  • Chlorella
  • Kravodlad alfalfa
  • Lecitin
  • Blåbärsextrakt
  • Papayablad
  • Nässelblad
  • Zucchini
  • Rysk rot
  • Astragalusrot
  • Nypon
  • Grönt teextrakt
  • Kelp
  • Bipollen
  • Bidrottningsgele
  • Rödbeta
  • Luktpionrot
  • Hibiskusblomma
  • Passionsblommma
  • Echinacea
  • Ginkgo biloba
  • Mariatistel.
    Mineraler, aminosyrakelaterade:
  • Magnesium 15 mg
  • Zink 15 mg
  • Kalium 15 mg.
    Probiotikabakterier 510 cfu:
  • Acidofilus
  • Termofilus
  • Bifidum
  • Bulgaricus.
    Övriga ingredienser:
  • E-vitamin (d-alfatokoferylsuckinat) 100 IE
  • Äppelfibrer
  • Äppelpektin
  • Naturliga smaker.

Användning: 1 tsk - 1 msk i ett glas vatten dagligen. Perfekt att börja dagen med ett glas. Utmärkt även som mellanmål.

 

Ett annat exempel:

Mighty Greens, Alpha Plus, 228 g

  • Mighty Greens, Alpha Plus, 228 g
 
Ett annat exempel:

Pukka clean greens, klorofyllrikt grönt pulver, ekologisk, vegan, raw food greens, 120 gram

  • Pukka clean greens, klorofyllrikt grönt pulver, ekologisk, vegan, raw food greens, 120 gram
 

Granatäppelkärnor - bra för karlar och prostatan!

Härligt röda granatäppelkärnor
 
ÄT FÄRGRIKA grönsaker och frukter! Ät av alla olika sorters färger! Olika färger innehåller olika saker! Variera! Ät färggrannt! Ät med ögat!
 
TIPS MED GRANATÄPPLEN
Granatäpplen kan tyckas knepiga att äta. Men det finns ett knep. Se till att de är mogna. Om man trycker på dem skall de knastra lite och vara lite mjuka. Om de är stenhårda då man trycker är de förmodligen inte direkt mogna. Skär sedan granatäpplet i två delar. Håll halvan upp och ner ovan en djup tallrik. Mjuka upp halvan lite genom att trycka på den. Sedan tar du en matsked. Med baksidan av matskeden slår då på baksidan/skalet av halvan. Då flyger kärnorna ut ner i djupa tallriken. Kläm lite till och slå lite till! Varning. Det kan skvätta lite. Se till att ha ren bordsyta runt om, inga viktiga papper som kan bli nersullade! :)
 
Just nu har jag köpt 4 st granatäpplen för 20 kr på Lidl. De väger nog ca 1 kilo för 4 st. Tycker det är rätt billigt. De är nyttiga!
 
 
Text från Nyfiken Vital:
 

Granatäpple är en riktigt nyttig frukt

Granatäpplen har odlats länge i Centralasien, Georgien Armenien och runt Medelhavet. Frukten äts sällan som den är p.g.a. av det hårda skalet och de många skiljeväggarna. Fruktkött finns på de många små kärnor och kan pressas eller skrapas ur frukten.

Laga mat med granatäpple

Oftast gör man juice av granatäpplen. Det syrliga fruktköttet kan också användas i sallader och desserter. I Mellanöster används granatäpplen också i kött- och fisksåser. Smaken kan gå från söt till kraftigt sur men är oftast svagt syrlig.

Att fruktköttet och juicen är rosa gör att den används för färgsättning. Grenadin som färgsätter drinkar tillverkas traditionellt av just granatäpplen.

Att skala granatäpplen

Granatäpplen kan också snittas upp längst frukten och vändas ut och in vilket gör det enkelt att få loss kärnorna eller göra juice.

Granatäpplen kanske saktar ner prostatacancer

Forskare vid University of California i Los Angeles genomförde en studie på 50 män som genomgått antingen operation eller strålning mot prostatacancer, men fått en ökning av PSA i blodet efter behandlingen, vilket tyder på att cancern kommit tillbaka. Vid både prostatacancer, och också ofarlig godartad prostataförstoring, ökar PSA i blodet förhöjt.

Granatäppeljuice ökade dubblingstiden

Den genomsnittliga dubblingstiden antas vara 15 månader. Genom att ge försökspersonerna juice från granatäpplen ökade dubblingstiden till 54 månader:

- Det är en stor skillnad. Jag var överraskad när jag såg en sådan förbättring i PSA-värdena. Vi kan ge äldre män mellan 65 och 70 som har behandlats för prostatacancer juice från granatäpplen och det kan bli möjligt för dem att överleva sin risk för att dö av sin cancer. Vi hoppas att vi kan hindra eller försena behovet av annan behandling som hormoner och cellgifter vilka båda ger skadliga biverkningar, förklarar Dr. Allan  Pantuck som är associerad professor i urologi vid University of California, Los angeles och forskare vid Jonsson Cancer Center och huvudförfattare för forskningsartikeln i ett förberett uttalande.

- Detta är inte ett botemedel, men vi kanske kan förändra det sätt som prostacancern växer på. Vi känner ännu inte till den specifika faktorn bakom denna respons, men det blir nästa mål i vår forskning. Vi vill reda ut vilken väg för cellsignaler som kanske påverkas, och vad som gör att PSA-värdet stabiliseras, förklarar Pantuck.

Studien publicerades i Clinical Cancer Research.

Antioxidanter i granatäpple

Granatäpple innehåller rikligt av antioxiderande polyfenoler. Där finns särskilt en typ av tanniner kallad punicalaginer som anses stå för en stor del av den antioxiderande effekten som granatäpplen har. Från punicalaginerna bildas i alla fall delvis den något mer välkända antioxidanten ellaginsyra.

Andra antioxidanter i granatäpplen inkluderar karotener, C-vitamin, gallokatekin och antocyaniner. Det är antocyaninerna som ger granatäpplen den rosa färgen. Den antioxidativa kapaciteten,  ORAC, för juice är 10 500 per 100 g vilket är tämligen högt och ungefär jämförligt med blåbär, grönt te, tranbär m.fl.

Vitaminer och mineraler

Granatäpplen innehåller en del C-vitamin och kalium och inte särskilt mycket av övriga vitaminer och mineraler:

Näringsämne Per 100 g
B1-vitamin 0,030 mg
B2-vitamin 0,063 mg
B3-vitamin 0,300 mg
B5-vitamin 0,596 mg
B6-vitamin 0,105 mg
Folsyra 6 μg
C-vitamin 6,1 mg
Kalcium 3 mg
Kalium 259 mg
Järn 0,30 mg
Magnesium 3 mg
Zink 0,12 mg
USDA Nutrient database.

Mer nyttigt med granatäpplen

En del forskning pekar på att granatäpplen, liksom många andra frukter och bär, kan förebygga hjärt-och kärlsjukdomar. Studier pekar på att granatäpplen kan motverka högt blodtryck och minska  inlagring av plack i blodkärlen.

I en liten studie visade sig ett extrakt gjort av granatäpplen vara lite bättre än det antiseptiska medlet klorhexidin mot plack (beläggning) på tänderna.

Grenadin kommer från granatäpplen

Grenadin är en sirap gjord av juicen från granatäpplen som används för smaksättning bl.a. i  cocktailes. I drinkar ger grenadin smak och färg. Även många alkoholfria drinkar finns och en enkel är lite grenadin i kallt vatten med is.

Namnet kommer från franskas grenade som betyder granatäpple.


3 olika sorters raw food bröd

3 olika sorters Raw Food bröd
 
DEG 1:
2 dl blötlagda linfrön, 2 dl blötlagda solrosfrön, 3 tomater, 2 msk olivolja, 1/2 tsk havssalt, 1 tsk kummin, 1 tsk curry, 1 tsk chilipulver, 2 vitlöksklyftor, 3 små gula strimlad lökar och strimlad purjolök.
 
DEG 2:
2 dl blötlagd bovete, 2 dl blötlagda pumpafrön, 1 tsk franska örter, 1 tsk basilika, 1 tsk oregano, 4-5 små morötter, 1 zucchini, 1/2 tsk salt, 2 msk olivolja, 1 rödlök.
 
DEG 3:
2 dl blötlagd bovete, 2 dl blötlagda linfrön, 1 msk timjan, 2 msk olivolja, 1 tsk salt, 2 tomater, blötlagda soltorkade tomater och en riven stor sötpotatis.
 
Bröd av Deg 1, goda och starka, lökbröden kan jag äta som chips ungefär!
Bröd av Deg 2, gröna brödet var inte så supergott kanske, men med pålägg på, helt okej.
Bröd av Deg 3, tyckte det var rätt gott.
Man kan som pålägg/smör ha raw kokosolja, extra virgin! Eller pålägg av mixade röror exempelvis Guacamole.
 
GUACAMOLE
2 avokado, 1 pressad citron, 1 vitlöksklyfta, havssalt/örtsalt, 1 liten lök, 1 liten tomat kanske mm. Hacka lök och tomat smått. Mixa avokado, pressad citron, vitlök, havssalt/örtsalt. Rör ihop det mixade med det hackade!
 
Ett annat exempel recept på Guacamole nedan!
 

Live Guacamole

  • 1 lime, juiced
  • 2 cloves of garlic, crushed
  • 1 teaspoon sea salt (optional)
  • 1 shallot, finely chopped
  • 1/4 jalapeno or to taste, chopped
  • 2 avocados mashed
  • Pinch of cumin powder
 
Med färdiga raw food bröd i kylen är det enkel och snabbt att göra ett mellanmål, lunch, frukost, kvällsmat.
 
Här torkas Raw Food brödet på 40 grader i min Sedona torkugn.

 
 

Mjölksyrade grönsaker och Surkål

Mjölksyrade (syrade) grönsaker och Surkål

Källa: Kopierat delvis från "Nyfiken Vital"
 
När grönsaker syras omvandlar nyttiga bakterier socker och andra ämnen till mjölksyror. Syrade grönsaker  verkar probiotiskt, stärker immunförsvaret och gör att svårsmälta grönsaker kan ätas utan problem. Mjölksyrade grönsaker är traditionell kost över stora delar av världen.

 

Vad händer när man syrar grönsaker?

När grönsaker syras får probiotiska mjölksyrabakterier växa i grönsakerna. Bakterierna omvandlar socker till mjölksyra, väteperoxid och andra sura ämnen. Detta konserverar grönsakerna utan att förstöra näringsvärdet.

Syrade grönsaker och Surkål är på många sätt:
  • Rik på C-vitamin.
  • Innehåller nyttiga probiotiska bakterier som stärker immunförsvaret.
  • Komplexa näringsämnen som B12-vitamin tillverkas under syrningen.
  • Sänker GI för måltiden.
  • Är lättsmält.
  • Innehåller rikligt av ämnen som motverkar cancer.
  • Förebygger kanske allergi.

C-vitamin, antioxidanter och många andra nyttiga ämnen bevaras. Samtidigt blir många nyttiga ämnen mer tillgängliga och nya komplexa näringsämnen som B12-vitamin och aminosyror bildas av de nyttiga bakterierna.

Mjölksyrade grönsaker

Även om mjölksyrade grönsaker ofta kallas för syrade grönsaker är det just mjölksyrabakterier som står för processen. Detta är samma bakterier som omvandlar mjölk till yogurt. Bakterierna är probiotiska vilket betyder att de hjälper till med att skydda oss mot fientliga sjukdomsalstrande bakterier.

Surkål

Surkål fungerar bra tillsammans med GI-metoden. Surkålen medverkar på flera sätt till ett lägre GI för måltiden.

Surkål är vitkål som syrats med mjölksyrabakterier. Syrningen bevarar C-vitamin och andra näringsämnen väl. Samtidigt bildar mjölksyrabakterierna nya näringsämnen. Surkål verkar probiotiskt, antioxiderande och sänker GI för hela måltiden. Surkål är lättsmält och välgörande  särskilt för mage och immunförsvar.

Äter man rikligt av frukt, grönsaker och bär minskar risken för många allvarliga sjukdomar. Det handlar bl.a. om cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. 

 

C-vitamin i surkål

Vitkål som surkål görs av innehåller rikligt med C-vitamin. Syrningen där vitkål omvandlas till surkål bevarar näringsämnena mycket väl och detta gäller också C-vitamin.

Surkål är rik på C-vitamin och kan bevaras under lång tid. Det blev därför ett viktigt livsmedel för att motverka skörbjugg.

James Cook tog med sig surkål på sina resor och för att få sjömännen  att äta surkål beordrade han först att officerare skulle börja äta det.

Syrningen konserverar surkålen som kan bevaras under mycket lång tid.

Surkål ger lägre GI

Surkål hjälper till att minska GI för hela måltiden. För den som äter enligt GI-metoden är det därför ett utmärkt livsmedel. Genom att surkål är surt tar det längre tid för kolhydraterna innan de tas upp av kroppen.

Vitkål har i sig också ett lågt GI från början. Mjölksyrabakterierna sänker det ytterligare genom att ta upp sockerarterna och producera mjölksyra. Surkål är levande och de nyttiga bakterierna fortsätter att fånga upp en del av de kolhydrater vi äter och bryta ner dem.

Nyttiga probiotiska bakterier i surkål

Kroppens första försvarslinje mot sjukdomsalstrare är slemhinnor, mage och tarmar. Nyttiga probiotiska bakterier sänker pH-värdet genom att producera mjölksyra, väteperoxid och andra sura ämnen  vilket gör miljön otrevlig för sjukdomsalstrande bakterier.

De medverkar även till att det blir svårare för fientliga bakterier att fästa på slemhinnorna och konkurrerar med dem om föda.

Surkål kan här jämföras med yogurt och de särskilda probiotiska livsmedel och tabletter som säljs avsedda för att förebygga eller lindra magsjuka. Koncentrationen av probiotiska bakterier är dock mycket hög i surkål och en matsked ger ungefär lika mycket bakterier som en liter yogurt.

Syrning gör grönsaker lättsmält

Många undviker kål, broccoli och andra svår smälta grönsaker. Dessa kan ge gaser och hårdmage.  När grönsaker syras blir de betydligt mer lättsmälta.

Många tror att tyskarna var först med surkål. De första som gjorde surkål var emellertid  kinesierna som gjorde surkål åtminstone så tidigt som när den kinesiska muren byggdes.

Under arbetet betalades arbetarna bl.a. med surkål gjord av vitlök fermenterad i risvin. Surkålen nådde sedan Europa troligen med Djingis Kahn.

Surkål är inte något undantag och är mycket lättsmält. De allra flesta kan äta surkål  utan några problem från magen och den probiotiska effekten gör rent av att magen kommer  att må bättre.

Surkål förebygger kanske allergi

Att allt fler svenska barn blir allergiska tros kunna ha ett samband med att vi idag äter för få nyttiga probiotiska bakterier enligt en svensk studie. När kylskåpet kom slutade vi att syra maten  och nyttiga bakterier föll nästan helt bort från vår kost.

I studien undersökte man hur livsstil påverkade risken för allergi. Det man såg var att en livsstil där man åt syrade livsmedel innebär en lägre risk för att utveckla allergi.

Surkål förebygger allvarliga sjukdomar

Vitkål, som man gör surkål av, innehåller rikligt av flera antioxidanter. I vitkål finns bl.a. C-vitamin men även andra ämnen som via fler mekanismer tros kunna förebygga cancer. Ämnena hjälper cellerna att producera enzymer som får kroppen att göra sig av med giftiga ämnen.

Studier pekar också på att den som äter rikligt av vitkål, broccoli och annan kål löper lägre risk för att drabbas av flera cancersjukdomar. Ämnena som man tror är ansvariga för effekten inte bara bevaras i surkål utan blir tillgänglig i en mer lättupptaglig form.

Det finns vidare studier som pekar på att en kost rik på antioxidanter minskar risken för särskilt bröstcancer  men också flera andra cancersjukdomar.

Mer B-vitamin i surkål

De nyttiga probiotiska bakterierna tillverkar nyttiga ämnen av sockerarter och andra näringsämnen i vitkål. När bakterierna dör kan vi ta upp dem. Dessa näringsämnen är mer högvärdiga och komplexa.

Det handlar bl.a. om B12-vitamin som naturligt inte finns i växter och vissa aminosyror. Troligen är emellertid surkål själv inte en tillräcklig källa till B12-vitamin även om surkål bör innehålla betydligt mer B12-vitamin än många andra syrade livsmedel genom den ovanligt höga koncentrationen av probiotiska bakterier.

Mer nyttigt med surkål

Surkål är rikt på fibrer vilket är bra för magen. Mycket fibrer i kosten förebygger också hjärt- och  kärlsjukdomar. Vidare finns mycket kalium som kan medverka till ett lägre blodtryck.

Antalet kalorier i surkål är lågt. Det är därför utmärkt mat om vill gå ner i vikt.

Surkål och kastruller av aluminium

Både aluminiumfolie och kastruller av aluminium säljs för användning i matlagning. Dessa är i allmänhet mycket säkra genom att aluminium bildar en skyddande hinna av korrision som gör att endast små mängder aluminium löser ut sig.

Undantaget är sura livsmedel som bl.a. bär, saft, rabarber och surkål. I detta fall kommer aluminium att avges i högre nivåer som kan innebära en risk. Får vi i oss för mycket aluminium kan nervsystemet ta skada och risken för sjukdomar som Alzheimers sjukdom tros kunna öka. Stort intag av aluminium orsakar akuta dödliga sjukdomar  som liknar Alzheimers sjukdom i den sista fasen.

Det sker genom att miljön på slemhinnor och i matsmältningen blir sur vilket många fientliga bakterier inte trivs i. Dessutom kan fientliga bakterier få det svårare att fästa på slemhinnor.

Vi syrade fram till 50-talet

I Sverige var syrade grönsaker vanligt fram till 1950-talet. Efter det kom frysen och de flesta slutade att syra. En stor poäng med syrningen var ju just att kunna bevara maten.

Numera får vi bara i oss mjölksyrabakterier om vi äter yogurt eller fil och det i mindre mängd än från  den syrade maten. En matsked surkål kan t.ex. ge lika mycket mjölksyrabakterier som en liter fil.

Rätt grönsaker att syra

Är grönsakerna skadade, ruttna eller hårt drivna lämpar de sig illa att syras. Vidare bör grönsakerna vara ekologiskt odlade eftersom de naturliga mjölksyrabakterierna annars kan saknas.

I övrigt kan de flesta grönsaker syras liksom svamp, lök, frukt och kryddor. Utgå från ett bra recept för att arbetet inte ska ske i onödan och för att inte riskera att sjukdomsalstrande bakterier växer till sig.

Om de syrade grönsaker luktar illa

Luktar eller smakar det illa beror det ofta på att man har tagit för lite salt eller använt dåliga grönsaker.  I detta fall har andra bakterier växt till sig vilka kan vara skadliga. Syrade grönsaker som luktar eller  smakar illa ska alltid kastas.

Har man svårt att lyckas med syrade grönsaker kan det bero på att grönsakerna innehåller för lite mjölksyrabakterier. Många av de grönsaker som säljs i butik har få av dessa p.g.a. bekämpningsmedel under odling och rengöring av grönsakerna innan de säljs. I detta fall kan man tillsätta extra mjölksyrebakterier.

Att tillsätta extra mjölksyrebakterier

Mjölksyrabakterier finns i filmjölk, yogurt m.fl. mejeriprodukter. Köp t.ex. en fil med en levande  syrningskultur. Av denna gör du vassla.

Vassla gör du genom att hälla rumsvarm fil genom en tygklädd sil. Låt det stå över natten.

En jäskruka

Med fördel kan du köpa en s.k. jäskruka. En sådan kruka är särskilt konstruerad för att syra grönsaker i.

Med jäskrukan kommer tyngder och ett vattenlös. Detta minskar risken för syrningen ska gå fel.

Syrade grönsaker för nybörjare

Den grönsak som är enklast för nybörjaren att syra är vitkål. Syrad vitkål blir surkål som är ett mycket nyttigt livsmedel. Surkål smakar svagt av vitkål och tydligt av mjölksyra. Dessutom märks i bakgrunden den väteperoxid som mjölksyrabakterierna också producerar.

Lagen ska i båda receptet stå över grönsakerna. Någon timme efter du lagt in i burken bör du kontrollera detta. Om så inte är fallet slår du på saltlag med 1 krm salt till 1 dl vatten.

Allt järn tas inte upp

Mycket järn i maten betyder inte alltid att man får i sig mycket järn. Kroppen tar upp   ca 25% av s.k. hemjärn (finns i kött och mjölk) och 5 - 10% av icke hemjärn (finns i grönsaker).

Syrning ökar järnupptag

C-vitamin, kött och fisk stimulerar upptaget av icke hemjärn. Syrade grönsaker, sojasåser m.m. stimulerar också tydligt järnupptaget.

Syrade grönsaker hjälper oss med andra ord att tillgodo göra oss järn från mat.

Det första receptet på surkål använder inte vassla. I detta fall är det viktigt att vitkålen är ekologisk odlad. Det andra receptet använder vassla. Fortfarande ska vitkålen helst vara ekologisk odlad men det är svårare att misslyckas med detta recept.

Även om surkål håller sig länge bör man vanligen inte spara den längre än fyra till sex månader och förvara i kylskåp.

Surkål för nybörjare utan vassle

I det här receptet på surkål används en kryddning av enbär, kummin och ett syrligt äpple. För den som är ovan vid surkål är den mjuka smak som enbär och kummin tilltalande. Det syrliga äpplet tillför aromatiska  fruktsyror som balanserar mjölksyrorna väl.

Både äpplet och vitkålen behöver vara ekologiskt odlad. Du kan med fördel använda ett äpple som du själv plockat eller vitkål som du odlat.

Mineralsalt bör inte ersätta vanligt salt.

Du behöver:

  • 1 kilo ansad ekologisk vitkål.
  • 1 tesked kummin.
  • 1/2 enbär.
  • 1 matsked salt.

 Du syrar vitkålen enligt:

1. Strimla vitkålen och riv rotstocken.

2. Riv äpplet.

3. Bulta på vitkålen i en bunke av rostfritt stål så att vätska rinner ut ur kålen. Använd aldrig kärl av aluminium till syrade grönsaker.

 

RECEPTET och ovan information var delvis kopierat. På något annat ställe läste jag man behöver inte tillsätta salt. Själv gillar jag inte vanligt bordssalt. I så fall hellre oraffinerat havssalt om man skall tillsätta salt. Lite grå färg. Limasalt? Där även andra mineraler är bevarade såsom magnesium mm.

ÄT MERA SURKÅL! :)

 

 


Välkommen till min nya blogg om rawfood mm!

HEJ OCH VÄLKOMMEN!

 

Här kommer jag skriva lite om Raw Food bland annat! Det är ett av mina intressen, även om jag inte är supernyttig och äter det själv riktigt till 100%.

Raw Food, råkost, blir lyckligtvis mer och mer populärt här i Sverige! Fler produkter och ingredienser finns att köpa på marknaden. Folk blir mer medvetna vad de stoppar i sig! Många märker att de mår mycket bättre av att äta mer raw food. Det är naturligt. Många väljer ekologiska grönsaker. Enormt intressant att lyssna på kroppen och se hur man mår av att bara ändra sin kost åt det ena eller andra hållet. De flesta som äter raw food fullt ut är veganer. Men flera äter till viss del raw food och inte till 100%. Att lägga till mer raw food till sin kost och mindre av lagad mat kan höja livskvaliteten och hälsan! Kanske plocka bort några livsmedel såsom mjölkprodukter och gluten.

Längtar tills flera raw food restauranger och caféer öppnar! Kul att fler börjar intressera sig för raw food! Utbudet blir bara större och större.

 

VAD ÄR RAW FOOD?

Raw food är mat som man inte hettar över cirka 40 grader och består bland annat av sallader, grönsaker, avokado, frukt, nötter, groddar och alger med mera. Vitaminer och enzymer bevaras i maten då det inte förstörs genom uppvärmning. Enzymer behöver man för att bryta ned maten och höja näringsupptaget.

 
ÄT MERA SURKÅL!
Surkål är bra för magen och tarmen då den innehåller nyttiga bakterier som hjälper vid matsmältning och näringsintag.
 
PH-VÄRDE
Många nu för tiden har för lågt pH-värde i kroppen och det kan balanseras upp genom att äta livsmedel med högt pH. När maten tillagas, kokas och steks sjunker vanligtvis pH-värdet. Det finns pH-stickor att köpa på exempelvis apoteket eller på nätet för att kolla sitt pH-värde. Med dem kan man på morgonen innan man äter frukost kolla sitt pH i saliv eller urin. Bör ligga runt pH 7. Vissa som haft obotlig cancer och läkarna gett upp har själva sedan genom att äta sig till ett högre pH-värde blivit kvitt cancern! Intressant!
 
HÖGT PH-VÄRDE
Gröna blad och gröna grönsaker är väldigt nyttigt. De innehåller ofta ett högt pH-värde. Mat med högt pH-värde är bland annat råa livsmedel såsom spenat, broccoli, rödkål, selleri, blomkål, gurka, vitkål, lök, vetegräs, korngräs, avokados, sallad, zucchini, persilja, gräslök, alfaalfagroddar, vitlök, cayennepeppar mm. Ät mycket livsmedel med högt pH-värde!
 
ÄT MYCKET AV DESSA LIVSMEDEL - HÖGT PH-VÄRDE!
 
Healthy Alkaline Foods   - Eat lots of them!

Vegetables Alfalfa Grass +29.3 Asparagus +1.3 Barley Grass +28.1 Broccoli +14.4 Brussels Sprouts +0.5 Cabbage Lettuce, Fresh +14.1 Cauliflower +3.1 Cayenne Pepper +18.8 Celery +13.3 Chives +8.3 Comfrey +1.5 Cucumber, Fresh +31.5 Dandelion +22.7 Dog Grass +22.6 Endive, Fresh +14.5 French Cut Green Beans +11.2 Garlic +13.2 Green Cabbage December Harvest +4.0 Green Cabbage, March Harvest +2.0 Kamut Grass +27.6 Lamb's Lettuce +4.8 Leeks (Bulbs) +7.2 Lettuce +2.2 Onion +3.0 Peas, Fresh +5.1 Peas, Ripe +0.5 Red Cabbage +6.3 Rhubarb Stalks +6.3 Savoy Cabbage +4.5 Shave Grass +21.7 Sorrel +11.5 Soy Sprouts +29.5 Spinach (Other Than March) +13.1 Spinach, March Harvest +8.0 Sprouted Chia Seeds +28.5 Sprouted Radish Seeds +28.4 Straw Grass +21.4 Watercress +7.7 Wheat Grass +33.8 White Cabbage +3.3 Zucchini +5.7

Root Vegetables Beet +11.3 Carrot +9.5 Horseradish +6.8 Kohlrabi +5.1 Potatoes +2.0 Red Radish +16.7 Rutabaga +3.1 Summer Black Radish +39.4 Turnip +8.0 White Radish (Spring) +3.1

Fruits Avocado (Protein) +15.6 Fresh Lemon +9.9 Limes +8.2 Tomato +13.6

Non-Stored Organic Grains And Legumes Buckwheat Groats +0.5 Granulated Soy (Cooked Ground Soy Beans) +12.8 Lentils +0.6 Lima Beans +12.0 Quinoa + Soy Flour +2.5 Soy Lecithin (Pure) +38.0 Soy Nuts (soaked Soy Beans, Then Air Dried) +26.5 Soybeans, Fresh +12.0 Spelt +0.5 Tofu +3.2 White Beans (Navy Beans) +12.1

Nuts Almonds +3.6 Brazil Nuts +0.5

Seeds Caraway Seeds +2.3 Cumin Seeds +1.1 Fennel Seeds +1.3 Flax Seeds +1.3 Pumpkin Seeds +5.6 Sesame Seeds +0.5 Sunflower Seeds +5.4 Wheat Kernel +11.4

Fats (Fresh, Cold-Pressed Oils) Borage Oil +3.2 Evening Primrose Oil +4.1 Flax Seed Oil +3.5 Marine Lipids +4.7 Olive Oil +1.0

 
LÅGT PH-VÄRDE
Ät mindre livsmedel med surt pH-värde som gör din kropp surare såsom lagad mat, halvfabrikat, kött, vinäger, svart te, konserver, sötade drycker, tobak, konstgjorda sötningsmedel, läsk, ägg, öl, vin, ost, jordnötter, pistagenötter, kaffe, choklad, socker, sojasås mm.
 
FÖRSÖK UNDVIKA ÄTA DESSA LIVSMEDEL - LÅ
 
Unhealthy Acidic Foods - Try to avoid them!

Meat, Poultry, And Fish Beef -34.5 Chicken (to -22) -18.0 Eggs (to -22) Liver -3.0 Ocean Fish -20.0 Organ Meats -3.0 Oysters -5.0 Pork -38.0 Veal -35.0

Milk And Milk Products Buttermilk +1.3 Cream -3.9 Hard Cheese -18.1 Homogenized Milk -1.0 Quark -17.3

Bread, Biscuits (Stored Grains/Risen Dough) Rye Bread -2.5 White Biscuit -6.5 White Bread  -10.0 Whole-Grain Bread -4.5 Whole-Meal Bread -6.5

Nuts Cashews -9.3 Peanuts -12.8 Pistachios -16.6

Fats Butter -3.9 Corn Oil -6.5 Margarine -7.5

Sweets Artificial Sweetners -26.5 Barley Malt Syrup -9.3 Beet Sugar -15.1 Brown Rice Syrup -8.7 Chocolate -24.6 Dr. Bronner's Barley Dried Sugar Cane Juice -18.0 Fructose -9.5 Honey -7.6 Malt Sweetener -9.8 Milk Sugar -9.4 Molasses -14.6 Turbinado Sugar -9.5 White Sugar  -17.6

Condiments Ketchup -12.4 Mayonaise -12.5 Mustard -19.2 Soy Sauce -36.2 Vinegar -39.4

Beverages Beer -26.8 Coffee -25.1 Fruit Juice Sweetened Fruit Juice, Packaged, Natural -8.7 Liquor -38.7 Tea (Black) -27.1 Wine -16.4

Miscellaneous Canned Foods Microwaved Foods Processed Foods

 

DESSA LIVSMEDEL BÖR DU INTE ÄTA SÅ MYCKET AV

Foods you should only consume moderately

Fruits (In Season, For Cleansing Only Or With Moderation) Apples -8,5 Apricot -9.5 Banana, Ripe -10.1 Bananna, Unripe +4.8 Black Currant -6.1 Blueberry -5.3 Cantaloupe -2.5 Cherry, Sour +3.5 Cherry, Sweet -3.6 Coconut, Fresh +0.5 Cranberry -7.0 Currant -8.2 Date -4.7 Fig Juice Powder -2.4 Gooseberry, Ripe -7.7 Grape, Ripe -7.6 Grapefruit -1.7 Italian Plum -4.9 Mandarin Orange -11.5 Mango -8.7 Orange -9.2 Papaya -9.4 Peach -9.7 Pear -9.9 Pineapple -12.6 Rasperry -5.1 Red Currant -2.4 Rose Hips -15.5 Strawberry -5.4 Tangerine -8.5 Watermelon -1.0 Yellow Plum -4.9

Non-Stored Grains Brown Rice -12.5 Wheat -10.1

Nuts Hazelnuts -2.0 Macadamia Nuts -3.2 Walnuts -8.0

Fish Fresh Water Fish -11.8

Fats Coconut Milk -1.5 Sunflower Oil -6.7

 
KÖKSREDSKAP
När man äter raw food kan det vara bra att ha en matbererdare, mixer, en råsaftcentrifug och en eventuell torkugn efter ett tag. På nätet kan man hitta många recept på smoothies, soppor, pizza, kakor, glass, juicer, sallader, tacos, desserter med mera. Bland annat på www.rawfoodrecept.com . Det kan vara otroligt gott med raw food! Vilket man kanske inte kan tro! Dessutom är det väldigt näringsrikt och nyttigt. Innehåller mycket fibrer.
 
AVGIFTNINGSSYMPTOM
I början när man lägger om till raw food kan man märka vissa avgiftningssymptom och man kan må lite dåligare. Kroppen gör sig av med gifter. Sedan vänder det och man märker olika resultat. Vissa krämpor försvinner. Det kan vara värk, tarmproblem, olika skavanker... Vissa saker blir bättre, vissa sämre. Man märker helt klart någon skillnad. Man får exprimentera lite. Lyssna på kroppen. Raw food kan ge en bättre hud, en mer strålande hud, utan acne och mindre rynkor. Kan ge klarare, finare, gladare, färgrikare och strålande ögon. Många upplever att man blir gladare av raw food! Äter mer seretonin!? Man får mer energi.
 
PROTEINER
Proteiner. Allt protein måste inte komma från kött. Nötter, frön, alger, groddar, mörkgröna blad och superfood innehåller en stor andel proteiner som även är av bättre kvalitet.
 
FÖRBÄTTRA DIN HÄLSA STEGVIS
Man behöver som sagt inte börja äta raw food till 100% för att känna förändring på sin hälsa. Inte säkert att det är optimalt för alla. Det är väldigt extremt och kanske svårt att följa. Men något kan man göra för att förbättra sin hälsa. Sov bättre! Motionera! Ha kul! Prioritera och välj bort! Minska exempelvis med kaffe, alkohol, halvfabrikat, snabbmat, rött kött, allt med vitt socker som innehåll, kaffebröd, godis, bröd och mjölkprodukter. Öka intaget av färsk livsmedel med högt pH-värde, gröna blad och grönsaker med vätska i, ett mellanmål, någon smoothie ibland, en färskpressad juice, ät någon sallad då och då, lite mera färska grönsaker och bär osv. Börja göra små förändringar!
:)
 
SMAKLIG RAW MÅLTID!
 
      

 

 


RSS 2.0